ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У Карпатах підписали резолюцію про відкриття міжнародного Пункту пропуску між Україною та Румунією .ФОТО

У суботу, 21 вересня у Карпатах на горі Копілаш відбулася історична подія: зустріч представників органів державної влади та місцевого самоврядування Івано-Франківщини і Марамуреського повіту Румунії та місцевих громад і громадськості Верховинського району та повіту Марамуреш Румунії з метою відкриття міжнародного пункту пропуску.

Про це у мережі повідомив Василь Нагірняк., інформує Фіртка.

Українську делегацію представляли перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Дмитро Романюк, голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк, заступник голови Верховинської РДА Світлана Уршеджук, депутати районної ради, голови сільських рад. З румунської сторони у зустріч взяли участь: Віце-президент Повітової ради Марамуреш Дору Іоан Данкуш, Президент Фундації Українських Гуцулів Румунії Василь Попович, голови сіл Кривого, Рускова й інших сіл Румунії, підприємці та експерти європейських фондів. У зустрічі взяв участь народний депутат України Володимир Тимофійчук.

Обидві сторони прагнуть ще тіснішої прикордонної співпраці, яка може бути налагоджена через дуже близьку відстань завдяки реалізації проекту прикордонного співробітництва «Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску та будівництва автодороги через румунсько-український державний кордон в межах населених пунктів Шибене (с.Зелене) Верховинського району Івано-Франківської області, Україна, та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш, Румунія.

Даний проект знаходиться на завершальній стадії його реалізації. Він має пройти необхідну експертизу. Перехід має бути включений у рамкову Угоду між президентами України та Румунії, від рішення яких залежить практична реалізація даного проекту.

Про необхідність такого переходу заявили на зустрічі присутні керівники Івано-Франківської області, Верховинського району і повіту Марамуреш, Румунія.

Відкриття пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон має стратегічне значення для соціального та економічного розвитку Івано-Франківської області України та повіту Марамуреш Румунії. Зокрема відкриття пункту пропуску дозволить реалізувати та продуктивно використовувати транзитний потенціал обох регіонів, що у свою чергу дозволить створити принципово нові можливості для розвитку прикордонних місцевих громад. Наслідком цього стане пожвавлення малого підприємництва, розвиток туризму, залучення інвестицій у створення нових об’єктів інфраструктури та сервісу, посилення культурних та родинних зв’язків між мешканцями прикордонних територій.

Результатом зустрічі української та румунської делегації стала Резолюція, яку підписали обидві сторони. У ній, зокрема, йдеться про наступне :

Ми, представники місцевих громад і громадськості Верховинського району та повіту Марамуреш, за участю представників органів державної влади і місцевого самоврядування України та Румунії, обговоривши в рамках партнерської зустрічі, що відбулася 21 вересня 2019 року у Верховинському районі Івано-Франківської області України, комплекс питань, пов’язаних з відкриттям Пункту пропуску, погодились з наведеним нижче:

1. Визнати відкриття міжнародного Пункту пропуску доцільним та потрібним заходом, що матиме важливе значення для активізації та поглиблення економічних, культурних, політичних зв’язків між Україною та Румунією, між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш, а також контактів між місцевими громадами, організаціями та громадянами.

2. Оскільки ключовим питанням у контексті відкриття пункту пропуску є укладення міжнародного договору, звернутися до Урядів України та Румунії з проханням укласти міжнародний договір шляхом обміну дипломатичними нотами щодо відкриття міжнародного Пункту пропуску для пішохідного та автомобільного сполучення відповідно до ст.3 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон від 02.02.2006 року.

3. Рекомендувати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування Івано-Франківської області (Україна) і повіту Марамуреш (Румунія) активізувати зусилля, спрямовані на створення передумов для відкриття Пункту пропуску, а також узгоджувати між собою дії у цьому напрямку.
Віримо і маємо велику надію, що міжнародний пункт пропуску для пішохідного та автомобільного сполучення через українсько-румунський державний кордон буде відкрито.