ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Цятки-пацьорки": у Коломиї відкрили виставку Ольги Берези. ФОТО

У Музеї писанкового розпису відкрито виставку вишиваних бісером і нитками жіночих, чоловічих і дитячих сорочок та суконь. Окремо представлено прикраси з бісеру та вовни, виготовлені методом техніки валяння.

Все це – роботи майстрині, дизайнерки етноодягу, колишньої редакторки журналу «Вишитий одяг», членкині творчого об`єднання народних майстрів і громадської організації «Літературно-мистецьке об`єднання «Лелітки», учасниці багатьох виставок і фестивалів Ольги Берези з Нового Роздолу, що на Львівщині.

Любов до мистецтва, рукоділля й загалом до краси авторці виставки прищепили в родині, насамперед бабуся, яка навчала чотирьох своїх доньок і внуків шанувати духовні цінності й українські традиції. З дитинства майбутня майстриня милувалася вишиваним вбранням своїх рідних і мріяла, що дорослою матиме його дуже багато.

Працювати творчо пані Ольга розпочала вже після одруження, маючи велику підтримку родини, зокрема й свекрухи, родом з Буковини. Вона, фактично, і вплинула на її захоплення бісероплетінням. Майстриня вивчає давні взори, на основі яких створює власні композиції, володіє багатьма техніками вишиття, мережання, сама кроїть і шиє свої вироби, створює прикраси з найрізноманітніших матеріалів. Велику увагу пані Ольга надає хустині й пропагує не тільки традиційні, а й сучасні способи її пов`язування на чисельних майстер-класах. Один з них вона провела під час відкриття виставки.

Ольга Береза пише вірші, чимало з яких присвячено вишиванці. Учасники відкриття мали нагоду почути цю поезію. 

Гостю вітали заступник начальника управління культури Коломийської міської ради Роксоляна Крив`юк, відома письменниця Оксана Кузів, голова коломийської «Просвіти» Василь Глаголюк і знаний вишивальник Микола Симчич…

Доповненням до цього мистецького заходу в Музеї були українські пісні, талановито виконані ученицею Коломийської дитячої музичної школи №1 Яринкою Будзуляк.



АВТОР: Оксана ЯСІНСЬКА