ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Церкву з Коломийщини віднесли до світової спадщини ЮНЕСКО

Україна має безцінне надбання – зразки сакрального мистецтва, які стали світовою спадщиною. Під опіку ЮНЕСКО дерев’яні храми Карпатського регіону потрапили у 2013 році.

Тоді Україна спільно із Польщею подали до міжнародної організації перелік 16 церков – 8 українських та 8 польських, дві з них знаходяться на Івано-Франківщині, пише  IGotoWorld.com.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Нижній Вербіж

Храм звели за гроші опришка. Це перше, про що вам розкажуть місцеві мешканці, якщо ви навідаєтеся до села Нижній Вербіж. Ініціатор будівництва та розпорядник коштів Григір Мельник був похований біля храму. Споруджували церкву Пресвятої Богородиці з 1756 по 1808 роки.

Одна з особливостей храму – він за стилем не зовсім схожий на церкви Франківщини. Експерти наголошують: більше храм нагадує церкви Слобожанщини та Поділля. Характеризується складною конструкцією, тому фахівці відносять стиль церкви до низового бароко.

Церква Святого Духа, Рогатин

На зрубі церкви Святого Духа знайшли напис, на якому зазначений 1598 рік. Тому офіційно роком заснування є саме ця дата, хоча експерти дотримуються думки, що храм звели у 17 столітті.

За стилем храм належить до пам’яток сакрального мистецтва галицької школи. А іконостас церкви – надбання не тільки українського, а й світового мистецтва. Святодухівський іконостас виконано у стилі ренесансу. Нині церква використовується як музейний комплекс Рогатина.