ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Три медзаклади Коломиї не розпочали реорганізацію, - директор департаменту здоров’я

У четвер 5 вересня в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Депутати розглянули питання про "функціонування закладів вторинної медичної допомоги в умовах впровадження медичної реформи", інформує Бліц-Інфо.

Директор департаменту охорони здоров’я Микола Стовбан розповів, що наразі на Прикарпатті функціонує 118 закладів охорони здоров’я, 113 з яких підлягає реорганізації. 58 з них вже перетворені у комунальні некомерційні підприємства.

За його словами, всі заклади, що надають первинну медичну допомогу реорганізовані в комунальні некомерційні підприємства та отримують кошти згідно договорів з НСЗУ.

Стовбан акцентував, що наразі сім закладів ще не почали процес перетворення. Мова йде про Долинський, Калуський, Косівський протитуберкульозні диспансери, Коломийський міжрайонний фтизіопульмонологічний диспансер, Коломийський міжрайонний онкоголічний диспансер та Коломийська інфекційна лікарня.

"У нас велика проблема з водіями. Ми готові прийняти на роботу мінімум 30 чоловік з відповідною категорією в водійських посвідченнях", - каже Стовбан.

Головний медик зазначив, що забагато ліжко-місць у закладах охорони здоров’я у Богородчанському, Долинському, Калуському, Косівському, Надвірнянському, Рогатинському, Тлумацькому районах та у Бурштині.

"Більше половини всіх закладів вторинного та третинного рівнів вже обрали свою медичну інформаційну систему. Лише за два останні роки в області закупили комп’ютерної техніки на суму 7,1 мільйони. Однак, для медзакладів все ще потрібно купити 1450 комп’ютерів на суму 35-40 мільйонів гривень», - наголосив Микола Стовбан.

Втім, члени косімії, зауважують, що не у всіх медзакладах є проведений інтернет. А без нього робота лікарів не молива.

Новацією у реформуванні медичної галузі є впровадження телеметричної медицини у сільській місцевості. Сьогодні на засіданні комісії депутати погодили виділення 16, 2 мільйони для закупівлі необхідного для цього обладнання.

Водночас проблемою у реформуванні є повільні темпи реформування, недостатнє фінансове забезпечення системи охорони здоров’я, нестача комп’ютерів та висока вартість комп’ютерного забезпечення.

Подискутувавши, депутати вирішили погодити звіт, а також ремомендувати у всі заклади вторинного та третинного рівня провести інтернет.