ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Бути донором: де та як здавати кров у Коломиї

Зазвичай, кров здають лише тоді, коли з кимось з рідних сталася біда. Проте, бувають і доброчинці. 14 червня відзначали Всесвітній день донора. У Коломиї від початку року кров здали 313 разів, з них близько 20 – безпосередньо у День донора. Кореспонденти "ДК" поспілкувалися з тими, хто вже врятував чиєсь життя, здавши кров, а також з головним лікарем Коломийської станції переливання крові Ярославом Турчаком.

Прийшовши на станцію переливання крові, волонтер заповнює карту донора резерву, де вказує основні відомості про себе. Процедура забору триває близько 6 – 20 хвилин – все залежить від психологічного налаштування.

– Вперше здавав кров, коли мені було 18 років. Тоді в одногрупника виявили рак крові. Вдруге – у пологовий будинок, втретє – коли в мами одного з колег виявили рак крові, а четвертий – благодійно в Центрі переливання крові в Івано-Франківську, – ділиться досвідом Василь Бучицький. – Я щоразу залишав свої контакти в коломийській лікарні, щоб при потребі дзвонили, але досі ніхто не турбував.

Донором може бути лише абсолютно здорова людина. Після здачі крові повторно можна це зробити ще раз через три місяці. Чоловікам рекомендують здавати кров не частіше, ніж 5 разів на рік, жінкам – не більше 4.

– Я здавав кров двічі за життя, – ділиться Олег Микитюк. – Вперше – минулої осені в Івано-Франківську. Тоді була потреба, тож лікарі звернулися до громадських організацій з проханням провести акцію. "Права молодь" Коломиї теж долучилася. Вдруге здавав на День донора в Коломиї: знайомий потрапив до лікарні. Зі свого досвіду можу сказати: місяць після того, як здав кров, став енергійнішим. Окрім того, це ще й приносить суспільну користь.

Олег стикався й із проблемою знайти необхідну групу. Але, виявилося, вирішення – поруч:

– Ми просили допомоги в соціальній мережі, бо кров знайомих не підходила, але ніхто не відгукнувся. В лікарні нам пояснили, що можна здати будь-яку групу крові, а нам дадуть ту, яку потрібно.

Окрім того, в донорів є одна, гарантована законом, перевага:

– На день здачі крові вас звільняють з роботи зі збереженням заробітної плати. Її можна використати в будь-який день протягом року. Якщо здавати 5 разів на рік кров і зберігати ці довідки, можна отримати бонусний тиждень до своєї відпустки, – посміхається Олег.

Читайте також: Медикаменти, бинти, їжа, вода: прикарпатські гіди розповідають, як безпечно спланувати похід в гори. ВІДЕО

 

Коментарі Головного лікаря Коломиїської станції переливання крові шукайте в свіжому випуску "Дзеркала краю" в кіосках міста.