ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Тільки 8% складають жінки серед кандидатів-мажоритарників на Прикарпатті. ІНФОГРАФІКА

Український жіночий фонд у партнерстві з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (НДІ) за фінансової підтримки Агентства США здійснює гендерний моніторинг позачергових виборів народних депутатів України, призначених на 21 липня 2019 року.

Напередодні виборів, зведено найбільш повні та актуальні дані про участь жінок-кандидаток. Загалом, у виборах беруть участь 5831 кандидат – 1314 жінок (23%) та 4515 чоловіків (77%).

Хоча жінок-кандидаток менше, вони не менш мотивовані до участі у виборах – враховуючи пропорцію зареєстрованих кандидатів, жінки рідше відмовляються від участі у виборах.

Були проаналізовані списки та кандидати від партій по мажоритарних округах 10 партій, які мають високий рейтинг та/або регіональну підтримку: «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Голос», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа – «За життя», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Самопоміч», «Сила і честь» та «Слуга народу».

В результаті з’ясувалось, що 4 з 10 партій не дотримались квоти. Так, в списках «Голосу» 28% жінок, «Громадянської позиції» – 24%, «Європейської солідарності» – 29%, «Сили і честь» – 24%. Партії «Батьківщина» (30%), «Опозиційний блок» (38%), «Опозиційна платформа – «За життя» (33%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (41%), «Самопоміч» (35%), «Слуга народу» (33%) норму виконали.

Водночас, навіть ті партії, які дотримались квоти, почасти ставили жінок на малопрохідні позиції. В першій половині списків жінок вдвоє менше, ніж в другій. З шести партій, що дотримались квоти, лише «Самопоміч» має у першій половині свого списку 32% жінок.

Партія «Слуга народу» в першій половині партійного списку номінувала лише 11% жінок, «Опозиційна платформа – «За життя» – 16%, «Громадянська позиція» – 20%, «Батьківщина» та «Сила і честь» – по 21%. Що стосується решти партій – у «Голосу» 24% жінок в першій половині списку, в «Опозиційного блоку» та «Радикальної партії Олега Ляшка» – по 29%, і тільки у «Європейської солідарності» та «Самопомочі» – відповідно 30% та 32%.

Вдвічі менше, ніж в списках – жінок-кандидаток в одномандатних округах, тільки 16%. Враховуючи кандидатів від десяти партій, «позаду» – західний регіон України, де жінок серед кандидатів лише 13%.

Лідери «негативного рейтингу» – Закарпатська область (3%) та Волинь (0%). Дещо краща ситуація на Півдні та Сході. «Попереду» – центр та Північ, хоча і тут показник невисокий, тільки 20%. Найкраще жінки представлені в м. Київ (26%) та в Черкаській області (27%).

У Івано-Франківській області цей показник складає 7,89%. Відповідно, прогнозується, що з мажоритарних округів буде обрано вкрай мало жінок.