ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Тепер на Попі Івані буде на найвищий у Європі високогірний навчально-рятувальний центр. ФОТО

17 вересня у рамках відзначення Дня рятівника у Франківську представили проєкт адаптації колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального центру.

Він є спільною працею ПНУ ім. Стефаника, Варшавського університету, УДСНС України в Івано-Франківській області та Бещадською групою гірських добровольчих рятувальних загонів (Польща), інформує Галка.

Цілі проєкту:
– реконструювати та адаптувати колишню астрономічну та метеорологічну обсерваторію в Карпатах до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувального відділення, що діятиме цілий рік і цілодобово;

– розробка польсько-українськими сторонами спільних висококласний тренінгів;

– формування механізмів реагування у надзвичайних ситуаціях та координування роботами із закордонними службами;

– створення платформи електронних послуг, безпечних маршрутів, прогнозу погоди.

За словами ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди, головна мета проєкту – налагодження тісної співпраці між польськими та українськими рятувальними службами для підвищення безпеки гірського туризму.

“Це дозволить колишній обсерваторії на Піп Івані стати найвищим високогірним рятувальним центром Європи. У Карпатах збільшується туристичний рух, а значить і збільшуються ризики та втрати серед людей. Наше завдання – підготовка високопрофесійних рятувальників”, – зауважив Цепенда.

Начальник У ДСНС України в області Володимир Чернецький каже, що це проєкт-трансорфмер, адже поєднує багато цілей.

“Там уже рятувальники працюють, і ми хочемо ще більше це розвинути. Забезпечуємо їх сучасним обладнанням, навчаємо. Цей проєкт реалізується з нашими партнерами. Окрім науки та підготовки рятувальних загонів, він має за собою ще й суспільну ознаку – задля його втілення об’єднуються багато людей. Також це дозволить розвиватися туризму”, – додав Чернецький.

Голова франківської ОДА Денис Шмигаль підсумував, що така різнобічна міжнародна праця має піти лише на користь Прикарпаттю.

Сума реалізації проєкту – 1 мільйон 53 тисячі євро. Термін реалізації: 23 лютого 2019 – 22 лютого 2021 року.

Франківцям показали частину гірського спорядженя рятувальників.