ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сьогодні найдовший день у році — день літнього сонцестояння. Історія і традиції свята

21 червня - найдовший день у 2018 році, його називають днем літнього сонцестояння. Літнє сонцестояння або літнє рівнодення - це день початку літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі. День сонцестояння ще називають сонцеворотом. У 2018 році в Україні воно відбудеться 21 червня о 13.07 за київським часом. Тривалість найдовшого дня становить 17 годин і 33 хвилини, пише Погляд.
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Це свято має безліч назв в народі: Івана Купала, Іван-травник, Ярилин день, Сонцекрес, Духів день, Свято Роси - це все назви дня літнього сонцестояння в різні часи у різних народів. C прийняттям християнства язичницьке свято Купала не зникло з слов'янської культури, а перетворився в день Іоанна Хрестителя, який за старим стилем припадав на 24 червня. Але після переходу на григоріанський календар, день Іоанна Хрестителя змістився на 7 липня. Сьогодні в Україні святкування Івана Купала не збігається з днем літнього сонцестояння. День літнього сонцестояння: традиції свята Свято літнього сонцестояння - язичницьке і зороастрійське свято, найкоротша ніч у році. За часів язичників сонце мало божественну владу над усім живим, а літнє сонцестояння означало найвищий розквіт всіх сил природи. З літнім сонцестоянням пов'язано багато повір'їв, які до сих пір гідні нашої уваги, адже в день літнього сонцестояння відбувається потужний сплеск енергій добра, любові і благополуччя. Вважається, що в день літнього сонцестояння всі магічні ритуали, обряди і заговори мають особливу силу. У день літнього сонцестояння відзначали свято середини літа, яке називали Літа. У цей день стрибали через багаття, співали пісні і просто веселилися.  
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
У давнину в цей день проводили ритуали за участю вогню і води. Наприклад, вважалося, що купання в водоймах очищає душу. Також і полум'я мало властивості очищення: матері спалювали сорочки хворих дітей. За повір'ям, разом з одягом горіла і хвороба.  
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Предки мали традицію в день літнього сонцевороту зустріти світанок, предки були переконані, що це дає сили і здоров'я на весь рік і береже від неприємностей. День літнього сонцестояння вважали вдалим днем для весілля. Однак зараз весілля в цей день не святкують, адже 21 червня припадає на піст. Прикмети на день літнього сонцестояння У цей день дізнавалися, яким буде урожай і погода влітку. Якщо гроза 21 червня - буде поганий збір сіна. Якщо роса з ранку - буде хороший урожай. Якщо в цей день буде грім гриміти, то чекайте затяжної негоди. Добре, якщо в цей день ви попаритеся в лазні. Віник зберіть саме в цей день. Так ви зможете "вибити" з себе всі погані думки і хвороби. Тіло і розум очистяться.  
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Щоб набратись сили на весь рік, а також отримати сильний оберіг, зустріньте ранковий світанок -  на самоті чи в колі близьких людей.
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Згадайте своє заповітне бажання і в цей день перелізьте через дванадцять будь-яких парканів. Якщо небо буде зоряним, то цього літа чекайте великого врожаю грибів. Всі нещастя і біди обійдуть дім стороною, якщо на порозі повісити букет з квітів Іван-та-Марії.
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Вода, яку набрали вранці 21 червня, вважається цілющою. Воду набирали з колодязів і джерел, вмивалися нею в цей же день і пили. А ось дощ в цей день не віщував нічого доброго. Увечері всі йшли стрибати через вогнище, що обіцяло багатий урожай і достаток сім'ї. Дощ і мокра трава заважали розпалити багаття і виконати всі обряди. А щоб не проникли в дім нечисті сили, в отвори вікон і дверей потрібно було покласти пекучу або колючу рослина, кропиву чи шипшину.
Сьогодні день літнього сонцестояння: історія і традиції свята
Підписуйтеся на “Дзеркало медіа” у Telegram і читайте важливі та цікаві новини Коломиї та Прикарпаття.