ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Сьогодні - Міжнародний день волонтера

У всьому світі 5 грудня відзначають міжнародний День волонтера - International Volunteer Day. Україна - єдина країна у світі, де цей день переходить в День збройних сил, який відзначається 6 грудня.

Як відомо, волонтер у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Це люди, які цілком без платно працюють скрізь, де потрібна їхня допомога.

Волонтерство – це не робота, а покликання. Це спосіб життя і мислення. 

Свято  засноване  1985 року з ініціативи Генасамблеї ООН. В Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року.

 Під час Революції Гідності та російської агресії на Сході нашої держави потужний волонтерський рух став зразком єдності українського суспільства, його зрілості і самоорганізації. 

"Волонтер. Це слово міцно ввійшло в наше життя з 2013 року. Волонтер - той, хто добровільно, за покликом серця, віддає свою енергію, час, ресурси і, чесно кажучи, частину свого життя заради допомоги іншим. Починаючи з Майдану, волонтери залишаються тою асиметричною відповіддю, яку не могли передбачити ні режим Януковича, ні "за поребриком", - йшлося в повідомленні волонтерської організації "Повернись живим".

Найбільш масовий захід з участю волонтерів в історії України - це чемпіонат Європи з футболу Євро-2012. В його організації офіційно взяло участь понад 12 тисяч волонтерів, 2879 з яких — волонтери УЄФА.