ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

“Смачні” карпатські локації об’єднають у новому туристичному маршруті

На Закарпатті та Прикарпатті розпочалась реалізація проєкту “Гуцульські сирні плаї”. Він передбачає створення мережі туристичних маршрутів гipcькими cтежкaми до полонин, на яких збереглися столітні традиції cиpoвapiння, вiвчapcтвa i cкoтapcтвa.
10 серпня відбулася zoom-презентація проєкту, який став одним із перeможців конкурсу Український культурний фонд, повідомив начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації Віталій Передерко.
Маршрут розробили, базуючись на моделі французької “Дороги сирів Савойї”. Над його створенням почали працювати після того, як сири Гуцульська овеча бриндзя та Гуцульська коров’яча бриндза отримали статус географічних зазначень.
Проєкт реалізують Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів та Асоціація карпатських ватагів - організації-управителі цих географічних зазначень - за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.
“Гуцульські сирні плаї” - це унікальний для України проєкт, який поєднує туризм, культуру та гастрономію. Традиції і побут полонинських господарств - це багатий культурно-історичний досвід. Вони є важливою складовою культурної спадщини України і ми прагнемо їх зберегти і популяризувати через розвиток українського гастротуризму, - зазначив керівник проєкту Тарас Антонюк.
Окрім культурно-туристичної складової, проєкт має на меті також підтримку місцевих громад, адже розвиток туризму сприятиме економічному зростанню та розвитку підприємництва в українських Карпатах. Вже цього року до культурно-туристичного маршруту планують залучити щонайменше 13 локацій у Закарпатській та Івано-Франківській областях. Основні з них - це полонинські
господарства, які є сертифікованими виробниками перших українських сирів з географічним зазначенням - Гуцульської овечої бриндзі та Гуцульської коров’ячої бриндзи. Також до маршруту включать сирні дегустаційні зали та Музей гуцульської бриндзі.
В основних дестинаціях маршруту будуть розміщені карти-схеми. Детальну інформацію про кожну з локацій разом з контактною інформацією можна буде знайти у путівнику. Потрапити до локацій допоможуть вказівники напрямку руху, розміщені на маршрутах, а впізнати їх можна буде за логотипом “Гуцульські сирні плаї” - спеціальні таблички з логотипами розмістять на кожній із них.