ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Скільки заборгували коломияни за комуналку протягом карантину. ІНФОГРАФІКА

За результатами опитування, більш, ніж 51 % наших читачів доводилося позичати гроші на щоденні потреби під час карантину. Більшість із них (40 %) скоротила свої витрати в умовах самоізоляції до 5000 гривень на місяць і менше, ще майже 40 % витрачали від п’яти до десяти тисяч, решта – більше 10 тисяч гривень на місяць. Чи оплачували мешканці Коломийщини комунальні послуги за цих умов, дізнавалися журналісти «Дзеркала медіа».

Кількість боржників АТ «Івано-Франківськгаз» від середини березня до початку червня зменшилась від 307 тисяч прикарпатців, станом на 16 березня, до 239 тисяч, станом на 1 травня. Сума боргу в березні становила 55,4 мільйони гривень, на початку квітня – 52,8 мільйонів, а на початку травня – 45,2 мільйони гривень.

- Відповідно до рішення Верховної Ради, на період карантину та 30 днів після його скасування, будь-які штрафні санкції за несвоєчасну сплату комунальних послуг не нараховуються. Також на цей період не призупинятиметься надання послуг, в тому числі розподіл газу, - пояснює прес-секретар АТ «Івано-Франківськгаз» Галина Цап. - Ми підтримуємо таке рішення, однак закликаємо споживачів не чекати закінчення карантину та сплачувати за доставку газу вчасно, якщо є така можливість.

Ці кошти потрібні для забезпечення діяльності компанії. В іншому випадку уже незабаром можуть виникнути проблеми з безперебійним газопостачанням.

Окрім того, по завершенню карантину борг все одно доведеться оплатити. До слова, сплатити за газ та його доставку можна дистанційно, за допомогою онлайн-сервісів.

Позитивна динаміка спостерігається й у ТОВ «Івано-Франківськгаз ЗБУТ»: до карантину кількість боржників складала 302 тисячі, у квітні – 283 тисячі, а на початку травня – 260 тисяч мешканців Івано-Франківщини. Сума боргу за цей час змінилась від 586 мільйонів гривень у березні до 438 мільйонів - у травні.

Протилежний процес відбувається в ТОВ "Прикарпатенерготрейд": станом на 1 березня, кількість боржників становила 10 635 споживачів, а вже до 1 червня, цифра зросла до 11 676 коломиян і мешканців району. За словами працівників, сума боргу за цей період зросла на 109,8 %.

Подібна тенденція спостерігається й у КП «КОЛОМИЯВОДОКАНАЛ». Станом на 16 березня підприємство налічувало 554 боржники. До 1 травня число зросло до 661.

Як і АТ «Івано-Франківськгаз», на час карантину та 30 днів після його скасування «КОЛОМИЯВОДОКАНАЛ» пеню за несвоєчасну оплату послуг не нараховує. В рамках цього періоду закон України не дозволяє й обмежувати чи припиняти надання послуг.

За інших умов, у разі не погашення заборгованості за спожиті кубометри води в повному обсязі протягом 30 днів з дня отримання попередження, підприємство припиняє чи обмежує надання своїх послуг споживачу. Комунальну послугу повністю відновлюють протягом наступного дня з дати погашення заборгованості.

Представники підприємства ТОВ «АVE Коломия» стверджують, що кількість боржників від початку карантину не змінилась. Загалом близько 10 тисяч мешканців Коломиї та району не сплачують рахунки за вивіз сміття, незалежно від карантину.

Щодо Коломийського управляння ГУ ДПС, у березні кількість фізичних і юридичних осіб, чий податковий борг вищий за 1020 гривень, налічувала 1526 осіб, у квітні – 1723, а в травні – 1943 осіб.

Загальна сума податкового боргу протягом квітня-травня зросла на 142,3 тисячі гривень. Тут слід зазначити, що ФОПи зменшили суму боргу на  695,8 тисяч гривень, а податковий борг юридичних осіб зріс на 838,1 тисячу гривень.

В управлінні нагадують, що платник може самостійно дізнатись про наявність або відсутність заборгованості. Для цього необхідно звернутись у ЦОП за місцем реєстрації, перейти до Електронного кабінету, за умови наявності електронного цифрового підпису, чи скористатися послугою «Дізнайся більше про свого бізнес партнера» на сайті ДПС України.

* до уваги взято статистику цілої Івано-Франківської області

Тож попри те, що доходи українців на час карантину знизилися, мешканцям Коломийщини таки вдавалося сплачувати частину податків вчасно. Завдяки цьому загальні суми боргу якщо не знижувалися, то хоча б залишалися стабільними чи здебільшого не надто зросли.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА