ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Сходження": у Коломиї відкрили виставку пам'яті Сергія Зінця. ФОТО

Талановитого коломийського художника, сценографа, скульптора Сергія Зінця одинадцять років тому забрало озеро.  Не дожив до п'ятдесятки. Трагічна звістка стала шоком для всіх, хто його знав і любив. Сергій не встиг ні послабувати, ні постарітися. Залишився в пам'яті рідних і знайомих завжди усміхненим, з лукавинкою на устах, сповненим вибухової життєвої енергії...
 Родина Сергія Зінця ініціювала першу велику виставку його творів в музеї Гуцульщини й Покуття. Його роботи виставлялися й раніше, однак у значно меншому обсязі. Зрештою, навіть представлена в музеї експозиція, яка налічує понад сто робіт - скульптуру, живопис, графіку - не претендує на повноту. Чимало його робіт, як, наприклад, випалені з глини копії давніх коломийських споруд, знаходяться у приватній власності (в моїй у тому числі. - А. М.).
   
Малі скульптурні форми митця сповнені алегоричним змістом, виконані в стилі модерної пластики. Полюбляв Сергій малювати і простими засобами - вуглем, тушем, олівцем - обличчя, позначені якоюсь думкою, силуети. Впізнавальних портретів не малював. Є чимало робіт, виконаних фарбою. Свого часу працював сценографом у коломийському театрі, брав участь у міжнародному симпозіумі скульптури, який проводився у Коломиї в 2000 році. Його скульптурна робота "Говерла" довгий час стояла при вході до СК "Локомотив", тепер її чомусь перенесли на клумбу. Окремі його скульптури встановлені  в різних містах України.
   
На відкритті виставки про Зінця мовлено багато теплих і щирих слів. Його дружина Ірина зіграла фортепіанні твори. Донька Соломія зізналася, що тато для неї залишається ідеалом.
АВТОР: Андрій МАЛАЩУК