ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Що цікавого на Франківщині у Різдвяні свята

Івано-Франківщина запрошує гостей на Різдвяні свята.

Від 19 грудня 2019 до 14 січня 2020: фестиваль "Файне Різдво" (м. Надвірна), повідомляє Івано-Франківщина туристична.

6-9 січня: різдвяний етно-фестиваль "Winter Romantik Fest" (м. Яремче)

Сьомий рік поспіль у м. Яремче відбудеться Різдвяний етно-фестиваль Winter Romantik Fest 2020 - Різдво в Карпатах. 

На гостей чекає святкова програма від зіркових гостей, смачне меню, розваги та конкурси для наймолодших.

Різдво в Карпатах подарує Вам особливий, домашній затишок, автентичні колядки, видовищні вертепи та легендарну гуцульську кухню – вареники з різноманітними начинками, ароматну грибну юшку, гірську форель, запечену до хрумкої скоринки, насичений узвар та, звичайно ж, кутю, приготовану за секретним рецептом.

7-19 січня: традиційна програма святкування різдвяних свят на Гуцульщині "Різдво у Криворівні" (с. Криворівня Верховинського р-ну)

Щоб побачити гуцульське Різдво, до Верховинського району Івано-Франківської області щороку приїжджає багато гостей з усієї України і з поза її меж. Саме в цьому краї найкраще збереглися старовіцькі різдвяні звичаї.

Гуцульське Різдво завжди захоплює своїм колоритом. Найцікавішою є гуцульська колядка, яка може тривати півгодини і більше, а весь процес коляди в одній хаті може тривати 3 - 4 години. Коляда на Гуцульщині – не лише розвага, а й важкий труд. Тому цей процес розтягується на всі зимові свята - від Різдва Христового до Водохрещення. Гуцульська колядка вирізняється від колядок решти регіонів України змістом і мелодією. Поруч з головною християнською темою в ній багато язичницького, чого священики так і не змогли викорінити.

РІЗДВО. КОЛЯДА.

У давнину гуцули вважали, що на Різдво праведне Сонце набирає сили. Саме від Різдва з кожним днем воно починає все більше обігрівати нашу матір - Землю. На Різдво була перемога світла над темрявою.

У Криворівні з Різдвом було пов’язано багато традицій і повір’їв. Зранку на Різдво варили бануш на сметані і їли його з гуслінкою. Вважали, як того дня надворі, так буде цілий рік для людей і худоби. Якщо гнила погода, то варто чекати хвороби. Якщо гарна, то й люди і худоба будуть здорові. На Різдво люди не боялися морозу і казали: «Тисни, тисни, то вже не страшно, бо йде до Петра, а не до Різдва».

Зранку на Різдво до церкви приходить багато людей. Кожному цікаво подивитися на колядників. Подивитися, хто іде в колядники, хто за березу і вибірцю і чи варто буде їх приймати. Ідуть в той день до церкви навіть ті, хто ходить тільки на Різдво і Великдень. Колядування на Гуцульщині – справа виключно чоловіча. Жінки в колядники не ходять, бо вони на свята повинні господарювати.

Починають колядувати 7 січня. Після Служби Божої виходить старший брат і старший колядницький вибірця з церкви з колядницьким хрестом та дзвінком і починає колядницький плєс. У Криворівні є 9 колядницьких партій. В кожній партії є 8-13 колядників. Всі ці партії називають колядницькою сотнею, бо їх є більше сотні. Навколо хреста всі колядники співають один спільний плєс, трублять в трембіти і роги, а тоді розбиваються на партії і тричі обходять церкву з плєсами. Потім стають на коліна, і моляться за мирну коляду. 

РОЗПЛЄС

19 січня на Водохреща усі колядницькі партії знову збираються у церкві. Після Літургії стають навколо хреста, плєшуть і трублять у трембіти. Це означає, що коляда завершилася. Потім усі колядницькі партії ідуть на річку і по дорозі плєшуть. Біля річки всі стають у коло, цілують хрест, моляться, щоб дочекати нарік і щоби знову пішли в такому складі. Для розплєсу спеціально залишають хату. Переважно це відбувається в хаті берези. На розплєсаню береза дякує кожному колядникові за добре колядування, потім колядують спеціальну коляду, моляться, цілують хрест і тоді вони вже стають звичайними людьми.

8-12 січня: міжнародний різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях" (м. Івано-Франківськ)

Фестиваль проводять з метою відродження багатогранної духовної спадщини краю в часі святкування Різдва Христового; відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок; розвитку духовного вокально-хорового мистецтва; обміном творчими досягненнями мистецьких колективів.

Урочисте відкриття чергового фестивалю відбудеться 8 січня 2020 року після Архієрейської Літургії, яка розпочнеться о 12.00 год в храмі Царя Христа і очолить її Архієпископ та Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин за участю колективів парафії та гостей фестивалю.

Концертні виступи учасників та гостей ХІ Різдвяного фестивалю “Коляда на Майзлях” відбуватимуться у церкві Царя Христа монастиря оо. Василіян УГКЦ та на Вічевому майдані 9-11 січня, а гала-концерт відбудеться 12 січня 2020 року о 16.00 год.

8-12 січня: міжнародний молодіжний фестиваль "Діамант Карпат" (м. Яремче)

Запрошуємо на XII Міжнародний конкурс-фестиваль вокального, хореографічного та циркового мистецтва “Діамант Карпат”.

Фестиваль буде проходити в перлині Карпат, курортному містечку Яремче під час Різдвяних свят з 8 по 12 січня 2020 року.

Ви зможете познайомитися з українськими обрядами, відвідати екскурсії, придбати сувеніри, покататися на лижах, санях і санках, насолодитися казковими зимовими пейзажами. Різноманітна конкурсна програма також доставить вам чимало задоволення, а спілкування в професійному середовищі дозволить підвищити майстерність і розширити дружні і творчі зв’язки. Щорічно «Діамант Карпат» відвідують сотні дітей і дорослих.

У конкурсі-фестивалі візьмуть участь різні вікові групи від 5 і до 60 років в різних номінаціях і категоріях: вокал, хореографія, інструментальний жанр, вокально-інструментальний жанр, цирковий жанр, театральний жанр, а також декоративно-прикладне мистецтво.

9 січня: свято "Гуцулска коліда" (с-ще Верховина)"

Єк би ни було Риздва, ни воскресла би Весна» (народна приповідка).Щороку колядницькі партії, які ходять від хати до хати, сповіщають про народження Месії і прославляють Рождество Христове у святочні Різдвяні дні.9 січня учасники колядницьких партій у барвистих гуцульських строях направляються до Храму Успіння Пресвятої Богородиці у Верховині, де після благословення їх священиками, здіймаючи вгору бартки і колядуючи, прямують до Співочого поля возвеличувати Христове Рождество на святковому Різдвяному дійстві Гуцулскої коліди.

9-15 січня: польові дослідження паралельної гуцульської діяльності "Mal.aNkA*" (с. Бабин Косівського р-ну)

Хата-майстерня запрошує на польові дослідження паралельної гуцульської діяльності.

Дослідження гуцульської реальності - це: