ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Що робити, якщо вашу дитину цькують в школі? Коломийські юрист і психолог пояснюють про булінг

У соцмережах часто можна натрапити на відео, в яких підлітки жорстоко знущаються зі своїх ровесників. Окрім цього, роблять це публічно, при великій кількості свідків. Як боротися з страшним таким явищем, як "булінг"? Саме поняття "булінг" походить від англійського слова і означає "цькувати, залякувати". Згідно із Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу та цькування",  булінг – це різновид насильства, який характеризується наступними ознаками:
  • умисність, тобто навмисні дії;
  • не санкціонованість державою;
  • не самозахист.
Як розповідає нотаріус Тамара Базюк, розрізняють чотири види булінгу: фізичний, психологічний, сексуальний та кібербулінг (це залякування в Інтернеті).
"Об’єктом булінгу є малолітні особи (які не досягли 14 років), неповнолітні  (від 14 і до 18 ) та повнолітні. Один з плюсів  Закону – це настання юридичної відповідальності, - розповідає пані Тамара, - тобто діти, які є неповнолітні, несуть персональну відповідальність,  а у випадку малолітніх   -  за них відповідатимуть батьки і нестимуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу або виправних робіт. Практики у вирішенні цих питань у нашій країні ще немає, але перші кроки вже зроблені. У Київської області суд виніс рішення, згідно з яким батьків оштрафували саме за булінг".
Якщо дитина зазнала насильства, то насамперед потрібно зібрати докази та свідків, написати заяву на ім’я директора, найняти юриста  і піти до суду. Відповідно до рішення суду батькам малолітніх призначать або виправні роботи, або штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Якщо дитина повторно зазнала травми, тоді штраф збільшується. На питання: "Чому булінг з кожним днем стає популярнішим?", психолог Уляна Семенюк відповідає:
"Найважливішим завданням усіх батьків є працювати над встановленням довірливих стосунків з дітьми. Навчити дітей завжди ділитися подіями, які відбуваються з ними, при цьому не звинувачувати та не критикувати, не довідавшись про усі подробиці. Дитина повинна бути впевнена, що у неї є люди, які їй можуть допомогти. Найчастіше об'єктами насмішок стають діти, які відрізняються від оточуючих. Батькам потрібно вчити дітей  толерантності по відношенню до інших. Розвивати вміння знаходити спільну мову з іншими. Важливо багато пояснювати, використовувати терапевтичні казки, які вчать розуміти емоційний стан іншої дитини. Є досить багато відеороликів та мультфільмів, які варто переглядати з дітьми та проговорювати, щоб донести, наскільки ця проблема є неприємною та пропонувати знаходити  вихід з цієї ситуації. Потрібно слідкувати за емоційним станом дітей. Якщо періодично дитина відмовляється іти до школи або, повернувшись зі школи, перебуває постійно в поганому настрої, варто відразу звертати на це особливу увагу. І якщо виявиться, що дитина стала таки жертвою цькування - не залишати без уваги, чекаючи, що все налагодиться, а обов'язково вияснити ситуацію, що склалася. Звернутися до вчителя, дирекції школи, повідомити  батьків кривдників та залучити шкільного психолога".
До теми: В Україні розробили онлайн-курс з протидії булінгу Якщо дитина стала об’єктом булінгу, в першу чергу потрібно зібрати батьків як скривдженого підлітка, так і його кривдника, свідків, дирекцію школи і порозмовляти. Обов’язково у таких випадках потрібно залучити психолога. Не можна до розмови кликати всіх, а лише тих, кого ця ситуація торкнулась безпосередньо. Текст: Соломія МАРДАРОВИЧ Фото: Андрій КАНЯ Читайте також: Шкільний булінг: як виявити і зарадити? Поради батькам від коломийської психологині