ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

СБУ ідентифікувала виконавця робіт з демонтажу Маріупольського драмтеатру, який допоміг російській владі приховати сліди масового вбивства українців

СБУ встановила особу генерального директора двох російських фірм-підрядників, які виконали роботи з демонтажу Донецького драматичного театру в Маріуполі.

Знищуючи рештки споруди, російська влада приховала докази воєнного злочину – масового вбивства жителів міста в результаті російського авіаудару по драмтеатру 16 березня 2022 року.

За даними СБУ, залученими до робіт фірмами-підрядниками керує громадянин України, уродженець Івано-Франківської області. У 2014 році колаборант виїхав до рф, де керує будівельним бізнесом у Санкт-Петербурзі.

Слідчі СБУ встановили, що після окупації Маріуполя гауляйтер окупованого міста Костянтин Іващенко та губернатор Санкт-Петербурга Олександр Бєглов підписали угоду про оголошення міст «побратимами».
Угоду особисто курували голова т. зв. «днр» Денис Пушилін та перший заступник голови ради федерації рф Андрій Турчак. На її виконання влада російського міста зобов’язалася сприяти в проведенні робіт у Маріуполі, в тому числі, на руїнах драматичного театру.

За даними досудового розслідування, з червня і по теперішній час підконтрольні українському колаборанту компанії демонтували центральну та фронтальну стіни, фасад споруди драмтеатру, які містили на собі сліди бомбардування від 16 березня 2022 року.

Крім того, очолювані ним компанії з російського Санкт-Петербурга працюють на місці філармонії та інших зруйнованих і пошкоджених збройними формуваннями російської федерації будівель і споруд.

Слідчі СБУ повідомили гендиректору російських фірм про підозру у вчинені злочину, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність.

2

Зловмисник підозрюється у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.

На колаборанта очікує п’ять років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк
від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Івано- Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Управління СБ України в Івано-Франківській області