ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Рейтинги - як маніпуляція? Чому коломиянам не варто вірити всім соцдослідженням

Період передвиборчої кампанії – це не тільки конкуренція програм кандидатів, конкуренція ідей та візій розвитку місцевих громад. Це також і час всілякого роду маніпуляцій суспільної свідомістю з метою вплинути на думку виборця. Одним із способів такої маніпуляції є оприлюднення неправдивих соціологічних опитувань і рейтингів.

Політичні соціологічні дослідження впливають на думку громадян, оскільки багато з них підтримують тих, кого підтримує більшість. Часто реальний рівень підтримки партій або політиків змінюється залежно від результатів соціологічних опитувань. Це і стає великим полем для маніпуляцій.

Про рейтинги і соціологічні дослідження як спосіб маніпуляції громадською думкою ми спілкувалися з соціологом Світозаром Ніцполем.

Він наголошує, що проведення соціологічного опитування – це складний процес і для отримання адекватних результатів недостатньо просто опитати певну кількість людей. Потрібно зробити вибірку, яка відповідатиме справжньому складу населення міста, району чи округу. Тільки тоді результати опитування адекватно представлятимуть стан громадської думки.

Як приклад він розповів реальну історію, яка мала місце у США 100 років тому. Перед виборами одна з газет опитала 5 мільйонів американців, натомість інститут соціологічних досліджень опитав тільки 4 тисячі осіб. Результати виборів показали, що багатомільйонне опитування газети виявилося неправдивим і помилковим. В той час, як результати опитування науковців майже дублювало офіційні результати виборів.

"В нашому окрузі вже спостерігалось кілька спроб оприлюднити соціологічні дослідження, але вони у мене як соціолога не викликають довіри. Дуже часто, особливо перед виборами, публікуються замовні опитування з потрібними замовнику результатами. Мета таких замовних рейтингів – показати одного із кандидатів лідером, тому що в людей є схильність голосувати за переможців. Друга мета, яку переслідує замовна соціологія – посіяти паніку у штабах конкурентів. Саме тому до кожного соцопитування потрібно підходити дуже критично", – сказав соціолог.

Одним з прикладів маніпуляцій є рейтинги так званої Галицької соціологічної групи, які масово публікували у Фейсбуці. Ця група начебто проводила опитування в усіх виборчих округах нашої області та публікувала їх результати. Результати виглядали дуже дивними навіть людям, які далекі від політики. З часом місцеві активісти виявили Галицьку соціологічну групу у чорному списку псевдосоціологів. Це список, який складають серйозні українські соціологи та науковці і до якого відносять усіх, хто під соусом соціологічних опитувань маніпулює думкою виборців.

Хоча група позиціонує себе як провідна українська науково-дослідницька компанія, яка надає своїм клієнтам повний комплекс соціологічних послуг, в неї не працює сайт і порожня сторінка у Фейсбуці. Цікаво, що адреса компанії, вказана на Facebook-сторінці, збігається з адресою львівського аквапарку.

Як стверджують політичні експерти, ця компанія – фейк, яка активізовується саме перед виборами.

Координатор громадського руху "Чесно" та політолог Віталій Світлик прямо каже, що ця організація є вигадкою, а такі анкетування – маніпуляція. За останні декілька років соцгрупа встигла засвітитися маніпуляціями на підтримку різних політсил та кандидатів на Львівщині, Прикарпатті і Тернопільщині.

Тож слід бути уважним, коли зустрічаємось із різного роду опитуваннями. Часто це просто замовні рейтинги з вигідними замовнику результатами.

До теми: Ціна брехні: як у Коломиї та районі через соцмережі маніпулюють громадською свідомістю