ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

 Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Перед святами продукти закуповуються  поспіхом, готуються вони про запас, а зберігаються часом поза холодильником, що може спричинити харчове отруєння. Викликають захворювання мікроби та їх токсини – отрути білкової природи, що знаходяться в продуктах. Їх збудники потрапляють у харчові продукти при порушенні санітарно-гігієнічних правил приготування та зберігання їжі, при використанні забрудненої води. При зберіганні зараженої їжі при кімнатній температурі, відбувається активне розмноження бактерій і токсинів. Часто заражені мікробами продукти нічим не відрізняються від доброякісних ні на вигляд, ні на смак, ні за запахом.

 З м’ясних продуктів найбільшу небезпеку становлять вироби з фаршу, у яких велика поверхня для розмноження мікробів. Також з обережністю потрібно ставитися до курячих котлет, так як на пташиній шкірі часто живуть сальмонели, які при обробленні можуть потрапити у м'ясо. Широко поширені і отруєння, викликані токсинами стафілокока, які активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на таких продуктах, як паштети, копченості, тістечка з кремом, вінегрети, молочні продукти та інші.

Зазвичай, перші ознаки харчового отруєння з’являються через 2 години після потрапляння  в шлунок мікробів і їх токсинів. Найчастіше з'являються болі, бурчання і здуття у животі, головний біль, озноб, підвищена температура тіла, нудота, блювання, загальне нездужання та слабкість, діарея. Деяких із цих ознак може і не бути.

         Перша допомога при харчовому отруєнні.

Необхідно видалити зі шлунка їжу, що отруює організм (промити шлунок слабким содовим або марганцевим теплим розчином), пити активоване вугілля і гарячі молоко, чай, узвар тощо. Оскільки хворий відчуває загальну слабкість, першу добу слід дотримуватись постільного режиму та вживати тільки рідкі каші. Якщо симптоми не проходять, слід звернутися за медичною допомогою.

        Попередження харчових отруєнь:

  • обов’язково мийте руки перед приготуванням чи прийомом їжі;
  • ретельно мийте обробні дошки, ножі та посуд, перш ніж починати використовувати їх для приготування страв;
  • використовуйте тільки свіжі продукти;
  • дотримуйтесь технології приготування страв;
  • для вживання овочів, зелені та фруктів у свіжому вигляді, замочуйте їх у розчині соди (1 ст. ложка харчової соди на 1 л води) на 10 хвилин, а потім промивайте під проточною водою. Це допоможе позбутись бактерій;
  • не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб , з пошкодженою упаковкою чи прострочені продукти;
  • не кладіть сире та приготоване м’ясо на одну тарілку;
  • зберігайте продукти при температурі не вище +5̊С (холодні готові страви – не більше 2 діб; розігріту їжу – не більше 2 годин);
  • у теплу пору року відмовтесь від вживання салатів, заправлених сметаною чи майонезом; кондитерських виробів з заварним кремом;
  • не вживайте консервацію домашнього виготовлення куплену у приватних осіб, з роздутих, деформованих банок,  продукти,  які виглядають зіпсованими,  неприємно пахнуть. 

Начальник Коломийського міського управління

Головного управління Держпродспоживслужби          

в Івано-Франківській області Михайло Микитюк

Фото ілюстративне

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.