ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Проєктування інженерних систем: особливості та черговість робіт

Проєктування інженерних систем різноманітного типу в приватному будинку, подробиці про який можна дізнатися на сайті салону Alter Air, відіграє важливу роль. Однак неможливо виконувати такі роботи без попереднього збору даних.

Проєктування інженерних мереж передбачає наявність спеціалізованих знань та досвіду, а також виконання спеціальних вимірів та розрахунків. Тільки такий підхід дозволить досягти сприятливого результату. Однак якщо відсутнє навіть мінімальне розуміння, то краще відразу звернутися по допомогу до фахівців.

Чому важливий етап проєктування

Особливу увагу завжди приділяють саме проєктуванню майбутніх інженерних комунікацій. Це з необхідністю визначення точних термінів, і навіть переліку робіт, які потрібно виконувати, і витрат, що з закупівлею витратних матеріалів. Більше того, складання плану дозволить запобігти помилкам, які в майбутньому вплинуть на функціонування створених систем.

Етапи проєктування інженерних систем

Якщо йдеться про створення проєкту інженерних систем для дому, то подібний процес включає наступні обов'язкові етапи:

1. Розробка основної концепції. На цьому етапі приймаються рішення щодо типу систем, а також місця їх розташування.

2. Формування тендерної документації, і навіть специфікацій. Подібний етап є обов'язковим при роботі з великими замовниками та девелоперами.

3. Розробку проєктної документації. Вона включає описову та графічну частину, специфікації обладнання та матеріалів.

Кожен етап має свої особливості, отримати інформацію про які можна під час спілкування з фахівцями. З питань, що задаються, завжди надаються корисні для замовників, а також достовірні відомості. Таким чином, вдається запобігти виникненню непорозуміння.

Концепція

При розробці основної концепції інженерних систем обов'язковою умовою є її презентація, а також обговорення з подальшим коригуванням. На цьому етапі замовник отримує чітке уявлення щодо кінцевого результату, а також вартості роботи.

Розробка проєктної та робочої документації

Необхідні дії, пов'язані з розробкою робочої та проєктної документації при проєктуванні інженерії, здійснюються у чіткій відповідності до побажань клієнта, а також особливостей конкретної ситуації. 

У підготовлених документах чітко відображаються всі проєктні рішення. Описані документи формуються на завершальному етапі проектування та обов'язково узгоджуються з органами державного технічного нагляду. У майбутньому передбачається використання під час виконання всіх типів монтажних робіт. 

Терміни проєктування інженерних мереж

Період, протягом якого здійснюється проєктування комунікацій, визначається залежно від площі, а також складності об'єкта. Ще на тривалість проєктування впливає рівень взаємодії між партнерами, а також професіоналізм конкретного проектного бюро. Процес створення проекту може тривати від кількох днів до року. 

Особливості проєктування окремих систем

Якщо йдеться про окремі інженерні системи, монтаж яких потрібно виконати в будівлі, то до найбільш поширених з них входить вентиляція, кондиціювання, а також опалення. 

Проєктування кожної з них має свої особливості, з якими добре знайомі спеціалісти. Саме цим багато в чому забезпечується ефективність, а також оперативність виконання необхідних робіт, пов'язаних із створенням проєкту. 

Вентиляція

При проєктуванні вентиляції обов'язково враховується мікроклімат, який потрібно створити у конкретному житловому приміщенні. В обов'язковому порядку враховуються переваги клієнта, а також стан здоров'я всіх членів його сім'ї, які мешкають у конкретному приміщенні. Основним завданням є забезпечення максимального повітрообміну, а також відсутності дискомфорту від тривалого перебування у кімнаті. 

Кондиціонування

При проєктуванні системи кондиціонування фахівці приділяють особливу увагу місцю, де будуть розміщуватись кондиціонери. Це також має важливу роль при створенні оптимального мікроклімату. 

Правильне встановлення та налаштування спеціалізованих агрегатів дає можливість забезпечити не тільки оптимальний повітрообмін, а й сприятливі показники вологості повітря, а також інші характеристики повітряних мас. 

Опалення

Створення проєкту системи опалення часто замовляють власники приватних будинків або котеджів, що експлуатуються цілий рік. Якщо правильно розташувати радіатори, а також інші засоби, призначені для обігріву та підтримання оптимальної температури, можна забезпечити максимальний комфорт при проживанні, як влітку, так і взимку.