ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Проєкт "Карпати Є" вивчив проблему знищення лісів та запропонував її вирішення

Що робити з Карпатами, які всихають? Як припинити незаконні та варварські рубки? Як повернути Карпати до природного та екологічно безпечного стану? Проєкт "Карпати Є" вивчив проблему знищення лісів та запропонував її вирішення.

Одна із засновниць проєкту «Карпати Є», депутатка Івано-Франківської обласної ради Ольга Ситник (Галабала) каже, що стереотипом є те, що нібито проблему знищення Карпат можна вирішити просто припинивши рубку лісу. У своєму блозі у ютубі вона опублікувала відеоролик, де назвала основні шляхи збереження та відновлення лісів.

У повоєнні 1960-1965 роки було вирубано 80% Карпат. За словами лісників, на місцях, де росте бук, ялина і ялиця, тоді садили нетипові для Карпат смерічники. Вони приймались і росли до того часу, поки мали поживу, а коли коренева система зайняла територію і не мала більше можливості тягнути поживні речовини, то вона пригнічувалась і поступово відмирала.

"Зараз ми маємо ці смерічники, яким приблизно 50-60 років, і вони тотально всихають. Коли говоримо з вченими, екологами і лісниками, то всі вони в один голос кричать, що це екологічна катастрофа, адже за 5 років в Івано-Франківській області всохне 70-80 000 га лісу. Збиток, який отримає держава і громада від цього, приблизно 31 млрд грн", – розповіла Ситник.

Самі ж лісівники говорять, що, коли дерево починає всихати, то його вже не можна врятувати. Дерево треба вчасно зрубати, щоб ще можна було його використати у будівництві.

Ольга Ситник (Галабала) у своєму відеоблозі також розповіла, що під час експедицій проєкту «Карпати Є» майже на кожній ділянці, де було незаконно зрубано дерева, відмовкою було, що ліс пошкодив «метелик»:

"Відбувається наступне: рубають не всохлі дерева, бо вони важкодоступні і малорентабельні, а знищують ділянки абсолютно здорових дерев в тих місцях, де рубати не можна, але куди легко добратись і є прокладені дороги. Рубають ці ділянки суцільно, коли ми в підсумку отримуємо лисі гори з плямами. Це відбувається або на верхів’ї річки, або занадто низько, або на схилі. Очевидно, що ця ділянка зрубана проти норм і точно це була санітарна рубка. Вдумайтесь, нам часто розповідають, що треба було зрубати ліс, бо «така біда сталась: метелик заразив дерева і тому їх треба було зрубувати".

Щоб вирішити цю проблему, за словами Ситник, потрібно абсолютно змінити спосіб ведення лісового господарства в Карпатах.

"Якщо зараз ви бачите варварсько зрубані ділянки, то так рубати треба перестати повністю. Така рубка називається суцільною. Ділянку з лісом одним махом в один час тракторами зрубують. Потрібно переходити на вибіркову рубку, коли шахматкою рубають дерева на площі лісу. Це робити слід не тракторами, а переходити на канатний спосіб. Так, як це відбувається в Австрії, Сполучених Штатах, коли по канатці передається дерево. Можна також перейти на трелювання кіньми», – говорить Ольга Ситник (Галабала).

Одна із засновниць проєкту «Карпати Є» також зазначає, що після вирубки хворих дерев ділянки треба засаджувати типовими для Карпат породами (буки, ялиці та інше). Окрім того, необхідно створити сучасний насіннєвий центр, який виведе породу насіння, яка буде типовою для Карпат і найкраще буде тут рости:

"Зараз ми маємо насіння, яке коштує 0,3 долари за один саджанець, але тільки 1/5 з цих саджанців росте і приживається. Всі решту відмирають. А, якщо вивести правильну насіннєву породу, то буде приживатись приблизно 70-90%. Хоча їхня вартість буде приблизно 2,5 долари за один саджанець, але ми це просто мусимо зробити для того, щоб врятувати Карпати».

Ольга Ситник каже, що програма збереження та відновлення лісів, яку пропонує проєкт «Карпати Є», не дасть швидких і негайних результатів:

"Відновлення Карпат у довоєнному вигляді ми матимемо через 50-60 років. Але це починати потрібно саме зараз».