ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпаття знаходиться на першому місці по якості створення опорних шкіл, а по кількості - пасе задніх

Про хід створення опорних шкіл йшлося сьогодні на апаратній нараді у голови Івано-Франківської ОДА Дениса Шмигаля.

За словами директора департаменту освіти та науки Віктора Кімаковича, на Прикарпатті досі мала кількість опорних шкіл, передає Фіртка.

"Ми знаходимося знизу за кількостю створених опорних шкіл по Україні. По якості ми на першому місці", - каже Кімакович.

Найгіршу ситуацію демонструє: Городенка, Тлумацька ОТГ, Тлумацький район. В цих районах або нема опорних шкіл, або їх найменше.

Натомість у Рогатині найбільша кількість.

"Велика увага приділялася навчанню дітей у лікарнях. В нас є два лікувальних заклади, в яких вдалося забезпечити навчання», - каже Кімакович.

За задумом міністерства, опорна школа – це найпотужніший навчально-виховний комплекс (НВК) I-III ступенів у межах територіальної громади, де зібрані кращі педагоги і найсучасніша матеріально-технічна база. Він розрахований на учнів 5-11 класів. Тут вони зможуть поглиблено вивчати певні предмети, відвідувати гуртки та спортивні секції, готуватися до участі в олімпіадах, вступу до ВНЗ, отримати профорієнтацію. Така школа повинна обслуговувати три і більше сусідніх сіл або населених пунктів міського типу.

За рекомендацією МОН, заклад має приймати не менше 360 школярів. На уроки їх привозять шкільні автобуси. Заклад має статус юридичної особи, власну бухгалтерію, статут та право розпоряджатися коштами. Відповідно до концепції, решта маленьких, недоукомплектованих шкіл у районі перетворюється на філії – структурні підрозділи опорної. Вони втрачають статус юридичної особи і підпорядковуються головному НВК.

Тут залишаються діти 1-4 класів, адже малюки повинні вчитися недалеко від дому і бути під наглядом батьків. Після переходу до 5 класу учні продовжують гризти граніт науки вже в опорному НВК.