ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Прикарпатця відзначили урядовою премією за ініціативу створення равликової ферми і розвиток туризму

Прикарпатця Івана Паламарчука нагородили урядовою премією за ініціативу створення равликової ферми та розвиток туристичного бізнесу.

Директор ТОВ "Каньйон Груп" Іван Паламарчук удостоївся урядової премії. Відзнаку прикарпатець отримав за ініціативу створення равликової ферми в селі Копачинці Городенківського району та розвиток туристичного бізнесу в Дністровському каньйоні.

Нині равликова ферма на березі Дністра доволі відома. Подивитися на дивовижу часто навідуються туристи, що сплавляються річкою. На екскурсії їдуть дорослі та малі. Адже для сільськогосподарського краю то й справді несподівано.

Разом із директором Дністровського ландшафтного парку Михайлом Ковтуном Іван Паламарчук розробив маршрут «Стежка равлика». Його до своїх пропозицій включають туристичні фірми. Дістатися можна з боку Дністра через ліс або ж автобусами — через Городенку. Скуштувати делікатесів охочих є чимало. Є спеціальна технологія приготування равликів. Утім, на фермі всіляко експериментують, щоб зацікавити туристів.

Розпочали нову справу в Копачинцях два роки тому. Селяни спочатку насторожено сприймали дивину, боялися, щоб равлики не розповзлися городами. Тепер звиклися, бо такої загрози немає.

«Разом із друзями гадали, чим би то зайнятися. Бо виїжджати на заробітки — не вихід для розвитку країни. Створили підприємство «Каньйон Груп», шість засновників. Зацікавилися равликами. Їздили, придивлялися. Спробували. Узяли в оренду землю, тепер на 10 сотках пасуться наші слимачки», — розповідає Іван Паламарчук.

Стартовий капітал для розвитку бізнесу молоді люди заробляли за кордоном. А далі подавалися на різноманітні конкурси проектів. Так залучили додаткові кошти. У придбаній на околиці села недобудованій хаті облаштували повний цикл вирощування маточного поголів’я равликів. Є надворі теплиця для молодняка. Саме пасовище обгороджено та пристосовано так, щоб молюски не розповзалися. Є полив — як для парникових сільгоспкультур. На території для зеленої маси — підкорму молюсків — засіяна трава перко. Слимачки вдень ховаються під дерев’яними щитами, а пасуться темної пори.

Підприємство має збут продукції, адже делікатеси з равликів під брендом «Покутський равлик» популярні в ресторанному бізнесі. Але контрагенти не завжди надійні. Тож молоді підприємці шукають виходу на зарубіжні ринки, де можна і продати дорожче.

ТОВ «Каньйон Груп» — не тільки равликова ферма. Разом з однодумцями облаштовують на березі Дністра «Хату рибака». А ще — дбають про довкілля. Бо туристів треба вести чистими стежками. Саме запланували «велике прибирання». На таку акцію традиційно зголошується чимало активістів.

Копачинці знамениті ще й тим, що тут проводяться змагання з петанку — різновиду спорту з метання порожнистих металевих кульок у ціль — дерев’яні кулі. Заснував його той самий Іван Паламарчук. Цьогоріч буде вже четвертий турнір, і він має статус усеукраїнського. 3—4 серпня на березі Дністра розгорнуться цілі баталії з метання маленького м’ячика.

Очільниця села Копачинці Марія Кость підсумовує, що для віддаленого від райцентру на 25 км села створення нових робочих місць — дуже похвальна справа. Приклад із підприємців беруть інші. Тут колись був потужний тваринницький колгосп. Тепер ось — равлики. Неспіврозмірно наче. Та головне, щоб бізнес давав прибуток і цікавив молодь.

Премія Кабінету Міністрів щорічно присуджується за особливі досягнення та сприяє активізації участі молоді в суспільно-політичному житті. Відзначають у багатьох напрямах, зокрема, за впровадження творчих та новітніх ідей у створенні та веденні бізнесу і створення нових робочих місць.