ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Попри карантин, спаду бізнесової активності на Прикарпатті немає, - податківці

Це засвідчують цифри, оприлюднені начальником Головного управління ДПС в Івано-Франкіській області Іриною Столярик під час пресконференції. Так, за словами керівника податкової служби, аналіз періоду, з якого введений карантин, тобто з березня попереднього року по сьогоднішній день, свідчить, що в області зареєстровано майже 10 тисяч нових суб’єктів господарювання, з них 1,7 тисяч - юридичні особи та 8,2 тисячі - фізичні особи -підприємці.
“Економічний вибір бізнесу стосувався сфер сільського, лісового та рибного господарств. Багато хто з новостворених суб’єктів господарювання основним видом діяльності обрав традиційно оптову та роздрiбну торгiвлю, ремонт автотранспортних засобів, мотоциклів та транспортні перевезення. Набирають популярності серед представників бізнесу й такі сфери як поштові та кур'єрські послуги, а також сфера інформатизації та телекомунікацій. Збільшилася й кількість само зайнятих осіб, які обрали професiйну наукову чи технiчну діяльність”, - зауважила Ірина Столярик.
Проте, як зауважила посадовець, є певна кількість суб’єктів господарювання Івано-Франківщини, хто за вказаний період згорнув свою справу. Зокрема, заяви про припинення діяльності подали 7 тисяч 700 суб’єктів господарювання, з них 0,9 тисяч юридичних осіб та 6,8 тисяч фізичних осіб-підприємців. Галузевий зріз показує, що припинення діяльності відбулося в оптовій та роздрiбній торгiвлі, переробній промисловості, а також в сфері надання послуг, а це -ремонт автотранспортних засобів, мотоциклів, готельний бізнес, заклади харчування. Певний відсоток припадає й на сферу фiнансової та страхової діяльності, будівництво, а також розважальну, спортивну чи мистецьку діяльність.
Однак, як зазначила Ірина Столярик, кількісне порівняння новостворених суб’єктів господарювання та скасованих, переважує в бік перших: ріст складає 2 тисячі 300 платників податків, що засвідчує позитивну економічну динаміку на Прикарпатті.
Одним з показників, що вказують на економічне зростання, очільниця служби називає й збільшення кількості робочих місць. Так, лише з початку цього року роботодавці області повідомили податкову службу про прийняття на роботу 39,5 тис. найманих працівників, що на 4,7 тис осіб більше ніж торік. На Івано-Франківщині у кількісному співвідношенні малий та середній бізнес переважає великий. Тож, власне, й робочі місця в основному створюються саме в цих сегментах.
Податкова служба, стверджує начальник ГУ ДПС в області, зацікавлена у створенні необхідних умов для розвитку бізнесу в усіх галузевих напрямках. Як приклад ефективної взаємодії на рівні держави Ірина Столярик називає, зокрема, й можливості додатку “Дія”. Тепер з його допомогою зареєструватися суб’єктом господарювання можна легко та швидко – до 1 дня та без особистого відвідування держреєстратора чи податкової.
Активно, за словами чиновниці, податкова служба області співпрацює й з представниками територіальних громад Івано-Франківщини. Зокрема, в пошуку додаткових резервів надходжень до місцевих бюджетів, також на постійній основі як для керівників громад, так і для її платників, проводяться заходи масово-роз’яснювального характеру щодо податкового законодавства. Така взаємодія на думку очільниці служби, є доволі корисною та вже дає свої позитивні результати – зокрема, зростає податкова обізнаність платників та відбувається усвідомлення кожним мешканцем власної відповідальності за добробут своєї громади. На завершення Ірина Столярик зазначила: “Громада, в якій живуть та працюють платники з високим рівнем податкової культури – “приречена” на успіх. Адже це, насамперед, забезпечить умови конкурентоспроможного чесного бізнес середовища, збільшить зростання надходжень до бюджетів, а отже створить економічний та соціальний потенціал громади”.