ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Почесному громадянину Городенки, відомому коломийському лікареві і краєзнавцеві Іванові Романюку - 90!

Сьогодні, 27 червня, виповнюється 90 років відомому коломийському лікареві і краєзнавцеві, Почесному громадянину Городенки Іванові Романюку.

Романюк Іван Михайлович народився 27 червня 1929 р. у Котиківці під Городенкою.

Навчався у Коломийській гімназії (1941-1944 рр.) разом з Дмитром Павличком і Романом Іваничуком.

Закінчив Городенківську СШ № 1 (1947р.). Упродовж 1947 р. навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Під загрозою арешту залишив навчання. Працював помічником – бухгалтером Городенківської МСТ (1948р.).

Член юнацтва ОУН (з 1944р.), член ОУН (з1947р.). Районний проповідник юнацтва ОУН Городенківщини. Заарештований органами НКГБ 1 листопада 1948р. У квітні 1949 р. засуджений до 25 років позбавлення волі. Етапований на Колиму у табір Берлагу.

Згодом було пересилання з табору в табір: Лазо, Каньйон, Д-2, Арес, “Известковий”, “Ягодный”, Магадан. Після звільнення у 1955р. повернувся до Коломиї. Працював фельдшером при ФАПі в с. Воскресінцях Коломийського району (1956р.), лікпрофінспектором райздороввідділу (1956-1957рр.), фельдшером здоров пункту ткацької фабрики.

У 1958 р. закінчив Коломийське медичне училище, у 1966 р. – Станіславський медичний інститут. Працював старшим лаборантом на кафедрі судової медицини, згодом – лікарем-терапевтом Коломийської міської лікарні, лікарем-ординатором терапевтичного відділу Коломийської центральної районної лікарні (1966-1989рр.).

Іван Михайлович – активний громадський діяч, один із перших членів Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, Руху, Товариства Української мови “Просвіта”, Станиці братства ОУН-УПА. Був учасником з’їздів політв’язнів і репресованих у Києві, делегат 1-5 Великих зборів КУН, конференцій ОУН-УПА.

З 1992р. – голова Координаційної ради демократичних організацій та партій Городенківського району. Автор чисельних публікацій у газетах та журналах України і зарубіжжя. У пресі виступає з початку 70-х років зі статтями про колишніх Січових Стрільців – Дмитра Загула, Мелетія Кічуру, Василя Атаманюка, Якова Струхманчука, Михайла Голинського, Дмитра Рудика, а токож Бориса Антоненка-Давидовича, Антона Крушельницького та його сім’ю єпископів Миколу Чернецького і Павла Василика, інших репресованих священників УГКЦ. Автор статей про Дмитра Павличка, Романа Іваничука, Василя Лизанчука та ін.

Романюк Іван Михайлович – член редакційно-видавничого комітету “Енциклопедії Коломийщини”, співредактор другого тому книги “Городенківщина”. Збирає матеріали для  “Енциклопедії  Городенківщини” та Городенківського музею “Борцям за волю України”, для третього тому книги “Городенківщина”.

У 2003 р. йому присвоєно звання Почесного громадянина Городенки, де й зустрічає своє 90-річчя.

Редакція "Дзеркала краю" приєднується до всіх вітань!

Многая літ!