ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Плата за розподіл газу: хто сплачує за послугу та кому можна скористатися мінімальною річною замовленою потужністю

За послугу розподілу газу сплачують усі споживачі, котрі фізично приєднані до газорозподільних мереж. Однак є категорія нових споживачів й тих, хто не користується блакитним паливом, але є приєднаними до мережі.
Для таких споживачів національний регулятор (НКРЕКП) визначив категорії з мінімальною річною замовленою потужністю (згідно з Постановою НКРЕКП №580 від 06 березня 2020 року) а саме:
39 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується тільки для приготування їжі;
126 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
314 куб. м – для об’єкта, на якому природний газ використовується комплексно, у тому числі для опалення.
"Зауважимо, що з 1 жовтня змінився підхід до визначення мінімальної плати. Національний регулятор затвердив, що, відтепер, при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховується виключно функціонуюче газове обладнання, а не наявне. Тобто, якщо у вас в будинку є газова плита та котел, але плитою ви не користуєтесь й вона опломбована, то при визначенні мінімальної плати враховуватиметься лише один газовий прилад – котел (314 куб.м). Якщо у вас в будинку є газова плита та котел, але котел опломбований, то при визначенні мінімальної плати враховуватиметься лише газова плита (39 куб.м).
 При цьому, якщо газопостачання на весь об'єкт побутового споживача припинено, мінімальний розмір річної замовленої потужності об'єкта побутового споживача визначається на рівні 39 куб. м., без перерахунку попередніх періодів", - йдеться на сторінці Івано-Франківської філії «Газмережі».