ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Підвищення зарплат педагогам і зниження ціни на світло: що змінилося для коломиян у вересні

Серед вересневих нововведень багато таких, що стосуються дітей, освіти і транспорту.

"Слово і Діло" пропонує подивитися, що саме змінилося з 1 вересня.

З 1 вересня на 10 відсотків зросли зарплати вчителів дошкільних, позашкільних і професійних (професійно-технічних) навчальних закладів. Це ті категорії педагогічних працівників, зарплату яким виплачують не за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету та яким не підвищили оклади минулого року.

Також для першокласників скасували конкурсний набір. Тепер зараховувати до шкіл будуть за місцем реєстрації незалежно від того, спеціалізована школа або загальноосвітня. Обрати іншу школу можна, але якщо в ній залишаться вільні місця. Ось в такому випадку можливий конкурсний відбір.

І це не єдина зміна для школярів. Наприклад, тепер вчителі більше не зможуть на весь клас оголошувати оцінки. Під час уроку оцінити учня можна буде тільки загальними фразами, а оцінку в балах виставити в щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. На батьківських зборах оголошувати бали теж не можна.

Крім того, якщо дитина змушена пропускати уроки через хворобу або серйозні заняття спортом, музикою, вчителі складатимуть спеціальний план навчання. Для цього батьки повинні подати заяву до адміністрації школи.

З 1 вересня змінився "пакет малюка", тепер він складатиметься з 25 найменувань предметів (раніше було 32). У бебі-бокс, зокрема, кластимуть підгузки, пелюшки, одяг і косметику для дитини. Видаватимуть його при виписці з пологового будинку.

Знижуються ціни на електроенергію: з 1 вересня підприємства та державні установи платитимуть за світло на 10 відсотків менше.

При перетині лінії розмежування на Донбасі важливо пам'ятати, що з 1 вересня контрольні пункти пропуску перейшли на осінній графік роботи: з 7:00 до 18:30.