ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Пам'ятка виборця: як правильно проголосувати і що не можна робити на дільниці

Як повідомляли, о 8 год. відкрилися виборчі дільниці на позачергових виборах до парламенту.

Дільниці зачиняться о 20:00.

Які документи потрібні для голосування

Виборці можуть проголосувати з такими  документами:

паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або ID-карти);

тимчасове посвідчення громадянина України (для нещодавно прийнятих до громадянства України);

військовий квиток (винятково для військовослужбовців строкової служби);

Нагадаємо, цього року вибори відбуваються за змішаною системою. Це означає, що 50 % народних депутатів  оберуть за партійними списками, а 50% - у мажоритарних округах. Тобто на дільниці вам видадуть  два бюлетені — зі списком партій та  з переліком кандидатів-мажоритарників округу.

Як правильно проголосувати

Щоб ваш голос зарахували, потрібно пройти з отриманим бюлетенем в кабінку для голосування і поставити позначку - "галочку" або "плюс" (лише одну) у квадраті поряд з назвою партії, яку підтримуєте.

Таку ж позначку необхідно поставити  у бюлетені з переліком кандидатів по  мажоритарному окрузі.  На дільниці не можна порушувати таємницю голосування, тому у кабінці має перебувати лише одна людина.

Не можна ставити зайві позначки чи робити написи на бюлетені – інакше його визнають недійсним, так само, як не можна залишати бюлетень без позначок  – такий бюлетень теж буде недійсним.

Після того, як проголосували,  потрібно вийти з кабінки й опустити бюлетень в урну.


 Якщо ви якимось чином зіпсували бюлетень, то можете звернутися із письмовою заявою до члена ДВК, який видав вам бюлетень. Звертаємо увагу, що замінити бюлетень можна лише один раз.

Що не можна робити на виборчій дільниці

Категорично не дозволяється виносити бюлетень з дільниці.

Так само не можна фотографувати, знімати відео чи  демонструвати на камеру розгорнутий бюлетень - за це передбачений  адміністративний штраф.

Не можна агітувати, навіть символіка партії та кандидата вважається агітацією.

Якщо ви помітили якісь порушення на виборчій дільниці, потрібно звернутися до голови виборчої комісії, офіційних спостерігачів або одразу зателефонувати в поліцію.

До теми: Депутата-"мажоритарника" громада наймає на роботу: чим депутат від округу відрізняється від депутата, обраного за партійними списками