ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Освіта Коломийщини оцифровується швидше, аніж змінюється

Сучасний світ немисли­мий без комп’ю­тер­них технологій. Комп’ю­теризація швидкими темпами завойовує й освітні заклади нашого району. Як проводиться діджиталізація й де саме – про це нам розповіла начальниця управління освіти РДА Галина Микитюк.

2018-й рік і шість місяців 2019-го – найбагатші за всі попередні роки щодо оновлення навчальних комп’ютерних класів. За кошти освітньої субвенції закуплено 60 комп’ютерів та лінгафонний кабінет для Отинійського ліцею. Закуплено 20 комплектів мультимедійного обладнання. Придбали інтерактивні дошки для Ковалівського, Корницького, Ліснохлібичинського, Підгайчиківського, Спаського, Гвіздецького ліцеїв, для гімназій у Голоскові, Грабичі, Загайполі, Угорниках, Ценяві. Проектори та екрани отримали гімназії в Джуркові, Лісній Слобідці, Спасі, Черемхові, в Раківчиківському ліцеї. Також закуплено 8 ноутбуків.

Багато допомагають й меценати власними силами. За ініціативою нашого краянина Андрія Іванчука фонд "Покуття" проводить комп’ютеризацію шкіл. Це цілий масштабний проект, який втілюють з 2015 року. Загалом у рамках проекту вже встановлено 60 сучасних комп’ютерних класів.

Цього року завдяки фонду "Покуття" комп’ютерною технікою поповнилися навчальні кабінети в Підгайчиківському, Воскресінецькому, Спаському ліцеях, Угорницькій гімназії. Ще одному закладу – Гвіздецькому ліцею, який раніше вже отримав комп’ютерний клас, цього року подарували проектор.

Слід додати, що за кошти державної субвенції буде встановлений швидкісний Інтернет у тих закладах освіти району, де швидкість замала.

Який же стан речей з комп’ю­терами в освітянських закладах ОТГ, до яких Коломийська РДА вже відношення не має? Слід відзначити, що темпи комп’ютеризації навчальних закладів об’єднаних громад не відстають від темпів у школах, приналежних до управління освіти РДА.

11 комп’ютерів має Нижньовербізький ліцей, 12 комп’ютерів – заклад освіти в Мишині. Нижньовербізька ОТГ володіє достатніми залишковими коштами з освітньої субвенції. За ці кошти закуплять ще 59 комп’ютерів і кабінети з інтерактивними дошками. Новенькі комп’ютери отримає і навчальний заклад у Великому Ключеві.

У Коршівській ОТГ ситуація наступна. Ліцей має два комп’ютерні класи. Ще в 2016 році закуплено 11 комп’ютерів. 4 комп’ютери має гімназія в Жукотині. Торік 11 комп’ютерів придбано для гімназії в Лісках.

Щодо Матеївецької ОТГ, то шлях до осучаснення освіти їм прокладає їхній голова Петро Книшук, який має мандат депутата обласної ради і йому легше вибивати кошти з обласного бюджету для своєї ОТГ. Ліцей у самих Матеївцях оснащений комп’ютерним класом, біологічним кабінетом. А ось ліцей у Замулинцях стане опорним закладом освіти для цілої тієї зони. Він уже має обладнання для кабінетів хімії, біології, географії, фізики. Найближчим часом там обладнають лінгафонний кабінет і комп’ютерний клас.

Для закладів освіти П’я­дицької ОТГ закуплено 20 ноутбуків; на залишки з освітньої субвенції придбали 15 принтерів, 15 телевізорів, 12 ламінаторів, 9 мультимедійних проекторів. Для П’ядицького ліцею закуплено два комплекти лего-роботів. До кінця року тут планують освоїти 2 млн 700 тисяч грн (за освітньою програмою "ДОБРЕ") для створення лінгафонних кабінетів та кабінетів природничо-математичних дисциплін.

АВТОР: Іван ДЖИНДЖУРА

До теми: Галина Микитюк - про комп'ютеризацію освітнього простору в школах Коломийщини