ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Оновлено програму медичних гарантій для онкохворих: як отримати безоплатне лікування прикарпатцям. ВІДЕО

Із квітня МОЗ України розширить програму медичних гарантій для онкохворих. Ідеться про створення третього пакета послуг, який дозволить безоплатно лікувати пацієнтів із онкогематологічними хворобами. Про це під час брифінгу розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Наразі серед безкоштовних послуг для онкохворих – діагностика та медичний огляд, радіо- та хіміотерапії, проведення хірургічних операцій. Також такі пацієнти можуть безоплатно отримати лікарські засоби із Національного переліку, перебувати й харчуватися у лікарні.

На Прикарпатті такі послуги надає обласний клінічний онкологічний центр. Наразі тут лікується 45 пацієнтів. На утримання одного щодня витрачають близько 470 гривень. Це - удвічі більше, ніж минулоріч. Про це Суспільному Карпати розповів медичний директор закладу Святослав Цибран.

Аби отримати безкоштовне лікування, онкохворому спершу треба звернутися до сімейного лікаря.

"Людина повинна мати електронне направлення від сімейного лікаря. Якщо це первинний пацієнт, то він іде на консультацію. Вони дають скерування, і хворий до нас звертається в лікарню, де проводиться безкоштовна діагностика. Після обстеження видається заключення, яке повертають сімейному лікарю із рекомендаціями необхідності лікування в умовах стаціонару. І знову ж таки, в такому випадку ми надаємо хворому безкоштовне лікування", - розповів Святослав Цибран.

Обласний клінічний онкологічний центр отримує фінансування через Національну службу здоров'я України. За словами Святослава Цибрана, у 2020-му році із державного бюджету їм надали понад 75 мільйонів гривень. Половину із цих грошей витрачають на хіміотерапевтичне лікування онкохворих.

Завідувачка відділення Світлана Горошко каже, що забезпечені ліками на 85 %. Немає деяких медикаментів саме для пацієнтів із онкогематологічними хворобами.

"Із цього року ситуація зміниться. Раніше заявки були окремо на онкохворих та онкогематологічних хворих. І деяких ліків нам не надавали для лікування останніх. Але тепер, згідно із наказом МОЗ, більшість медикаментів для них поступатимуть й до нас, й до лікарень із онкогематологічними відділеннями. У нас є хворі із лімфомою Ходжкіна, і для них тепер препарати поступатимуть сюди", - розповіла жінка.

Також із квітня Міністерство охорони здоров'я планує підвищити тарифи на хіміотерапевтичне лікування онкозахворювань. Воно коштуватиме 25 з половиною тисяч гривень.

За словами медичного директора клінічного онкологічного центру Святослава Цибрана, через підвищення тарифів зросте фінансування медичного закладу. На отримані гроші також планують закупити необхідні ліки та медичне устаткування.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.