ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав з України у США за програмою "Єднання заради України" — суд

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав у Сполучені Штати Америки за програмою "Єднання заради України", яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден. Про це 9 березня на засіданні Коломийського міськрайонного суду повідомив суддя Олександр Калинюк, інформує кореспондентка Суспільного.

На засіданні суддя Олександр Калинюк зачитав документи, які надіслала адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новицька. В них йдеться, що обвинувачений отримав візу в жовтні 2022 року, а дозвіл на в'їзд надав Департамент безпеки США.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Адвокатка Світлана Новицька каже: надала суду документи про те, що її клієнта визнали журналістом, якого переслідують за політичними мотивами. Наразі він оформлює статус політичного біженця.

"У документі зазначено, що міжнародні організації визнають таку-то людину в'язнем совісті, сумління, якого переслідують через політичні мотиви. На підставі цих документів і доповіді Департаменту безпеки США Руслан Коцаба зараз оформлюється як політичний біженець. Його впустили у країну, оскільки департамент визнавав це і надав дозвіл на оформлення документів", — каже адвокатка.

Світлана Новицька просила у суду дозволити Руслану Коцабі виходити на зв'язок під час засідань в режимі відеоконференції у Консульстві України в Нью-Йорку.

"Мій клієнт неодноразово ходив до консульства. Спочатку йому сказали, що він може приходити та виходити на зв'язок, є така можливість. Згодом консул сказав, що можливість є, але потрібен дозвіл від нашого міністерства, щоб доказати, що це справді суд дає доручення", — пояснює Світлана Новицька.

Адвокатка каже, що її клієнт Руслан Коцаба не переховується і хоче брати участь в судових засіданнях. Зараз він оформлює статус біженця, оскільки так зможе отримати допомогу на утримання від держави.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Прокурор Олексій Безрукий каже, виїжджаючи за кордон за програмою "Єднання заради України", Руслан Коцаба міг ввести в оману Департамент безпеки США щодо того, що він зазнає політичного переслідування в Україні.

"З 2018 року Коцаба не перебуває під вартою, він — на волі. За цей час погрози, можливо, й були та ніяких активних дій не відбувалося, загрози його здоров'ю не було. Тому все-таки вважаю, що він незаконно виїхав на територію США. Я не заперечую, щоб він був присутнім на засіданнях, зокрема в режимі відеоконференції", — каже Олексій Безрукий.

Наступне засідання відбудеться 11 квітня 2023 року. До того часу суд має подати звернення до Міністерства закордонних справ України, щоб там надали доручення Консульству в Нью-Йорку. Вони своєю чергою нададуть обвинуваченому доступ до судових засідань в режимі відеоконференції.