ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Nike очолив рейтинг компаній із найвищою спортивною цінністю

Рейтинг враховує професійних спортсменів, команд, ліг та організаторів для просування будь-якого бренду. Інтернет-ресурс SportPro та платформа Hookit (займається аналізом ефективності спонсорства у спортивній індустрії) підготували рейтинг компаній з найвищою спонсорською цінністю. Для створення використовувався алгоритм з урахуванням машинного навчання. Він зібрав усі згадки та оцінив активність близько 30 тисяч спортивних осіб та організацій у Facebook, Instagram, TikTok, Twitch, Twitter, VK, Weibo та YouTube. Період аналізу – з 15 серпня 2020 року до 15 серпня 2021-го.

Для складання рейтингу враховувалися всі реакції на подібні публікації: перегляди, лайки, коментарі та ін. Суми спонсорських угод у розрахунок не бралися.

Види спорту з найбільшою залученістю брендів: крикет - один із лідерів

Найбільше залучення у футболу, баскетболу, крикету, авто- і мотогонок. І якщо лідерство футболу та баскетболу очікуване, то потрапляння до топ-5 крикету та мотогонок жителя Східної Європи може здивувати.

Справа в тому, що крикет та мотогонки — нечасті гості на телеканалах чи спортивних оглядах. Букмекери рідко приймають ставки. На популярному проекті для ставок Legalbet є прогнози більш ніж на десяток видів спорту. І це не тільки футбол, хокей та теніс, але також Dota 2 та бейсбол... Але ні крикету, ні мотоспорту ви там не знайдете.

Хто увійшов до топ-50

Щоб виявити цінність брендів, Hookit врахувала дві складові: можливу цінність (визначається за ціною реклами на медіаплатформах, яка необхідна для залучення аудиторії) та якість просування. Добуток цих складових і виявило спонсорську цінність (або рекламну вартість).

Алгоритм виявив та проаналізував згадки понад 3500 брендів. Виявилося, що загальна цінність топ-50 компаній становила 4,5 мільярда доларів — це стільки ж, скільки в інших брендів узятих разом! Фірма Nike набрала за рік 8,77 мільярда взаємодій, і Hookit оцінила це в $616,6 млн. Adidas посів друге місце, відставши на $273,9 млн і 5 мільярдів реакцій. За суб'єктами просування (спортсменам, чемпіонатам та організаціям, які просувають компанію) «Найк» та «Адідас» теж лідери, причому з великим відривом. Але для виробників одягу це зрозуміло, і не дивно, що на третьому місці за цим показником інший бренд одягу – Puma.

Цікаві факти:

  • 9 місце рейтингу посіла індійська компанія Dream11, яка спеціалізується на фентезі-спорті. І це при тому, що суб'єктів просування у неї майже в 100 разів менше, ніж у Nike.
  • 7 місце у іншого регіонального бренду — американської страхової компанії State Farm.
  • До топ-50 потрапила російська транснаціональна компанія «Газпром». Вона виявилася 22-ю.
  • Серед 50 компаній-лідерів одразу 13 автомобільних брендів. На другій позиції у «рейтингу галузей» фінансові організації, їх вісім.
  • Найбільша фінансова цінність (рекламна вартість) у виробників одягу та аксесуарів — понад $1,6 млрд.