ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Необхідно донести до влади, що туберкульоз – це епідемія в Україні", - головний лікар Коломийського тубдиспансеру

З 1 квітня на диспансери України чекає реформа. В Коломиї зміни торкнуться інфекційної лікарні, дерматовенерологічного диспансеру, онкодиспансеру та тубдиспансеру.

Останній вдалося врятувати на 58 позачерговій сесії міської ради: замість ліквідації колектив відстояв шанс на реструктуризацію. Детальніше про те, що це означає для персоналу та пацієнтів фтизіопульмонологічного диспансеру, журналістам «ДК» розповів головний лікар установи Віктор Титик.

Коломийський тубдиспансер перетворять з бюджетної установи на комерційне неприбуткове підприємство. Через два місяці після прийняття рішення сесії держреєстратор зареєструє медзаклад.

«Якщо в нас усе вийде, фінансування отримуватимемо з Національної служби здоров’я України», - пояснює Віктор Титик.

З 31 березня міська рада, як засновник, фінансуватиме лише енергоносії тубдиспансеру. Всі інші витрати, доки не укладено договір із НСЗУ, пообіцяв взяти на себе виконуючий обов’язки голови Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.

Штат диспансеру налічує 150 осіб. Після 1 квітня мінімальну заробітну плату працівникам виплачуватимуть лише за умови звільнення 50% персоналу.

«В тубдиспансері завжди була трохи більша зарплата через надбавки, адже персонал постійно ризикує заразитися. Зараз у трудовому колективному договорі буде вказано, що ці доплати можливі лише при наявності фінансування», - розповідає пан Віктор.

Працівників уже попередили про можливе звільнення та те, що далі мінімальну заробітну плату отримуватимуть усі: від молодшого медичного працівника до головного лікаря.

«Я не впевнений, що багато хто виявить бажання залишитися за таких умов і при такій зарплаті, - продовжує лікар. - Думки лікарів мають бути спрямовані на те, як лікувати, а не на те, як вижити на «мінімалку».

Платні послуги в тубдиспансері неможливі, адже здебільшого туберкульоз - соціальна хвороба:

«Наші хворі - знедолені. В стаціонарі, окрім лікування, вони потребують ще й харчування. Якщо цього не робити, вони розноситимуть хворобу по всій Коломийщині та в результаті загинуть самі».

У коломийському стаціонарі зараз лежить близько 90 хворих. Їх називають «першовиявленими». Мультирезистентних (найбільш небезпечна форма, при якій мікобактерії туберкульозу стають стійкими до важливих протитуберкульозних лікарських препаратів – ред.) і паліативних (пацієнти, що не можуть бути вилікувані сучасними доступними методами та засобами – ред.) переводили в Ценяву. Але там медичну установу незабаром ліквідують.

«У стаціонарі при Івано-Франківському диспансері створили відділення для паліативних хворих. Їх, мабуть, переведемо туди, - каже Віктор Титик. – А мультирезистентні будуть у Коломиї: вже готуємо для них приміщення».

Повний курс лікування триває від 8 до 20 місяців. Його вартість – близько 120 тисяч гривень. Однак, у владних кабінетах запланували по 20 тисяч на одного хворого.

«Необхідно донести до влади, що туберкульоз – це епідемія в Україні. Потрібно ретельніше ставитися до фтизіотерапевтичної служби», - підсумовує пан Віктор.

Минулої п’ятниці сесія обласної ради прийняла звернення до Верховної ради. Лікарі просять хоча б відтермінувати реформи, щоб за той час добре проаналізувати їх необхідність у протитуберкульозній службі:

«Якби таке рішення прийняла кожна обласна рада, можливо щось би змінилося…»

У четвер, 27 лютого, о 20:00 на НТК вийде в ефір розмова з головними лікарями

інфекційної лікарні,  онко- та тубдиспансерів.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

До теми: У Коломийському тубдиспансері скоротять половину працівників. ВІДЕО

Читайте також: Міський голова розповів про долю коломийських диспансерів.