ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Не треба йодних сіточок та компресів під час виникнення почервоніння після ін'єкції" - Марія Буртик про вакцинацію в Коломиї

Робити щеплення чи ні? Це питання ми поставили коломийським матусям в соціальних мережах, а також запустили опитування на цю тему на нашому сайті.

Результати виявилися різними. 48,08% читачів нашого сайту не довіряють вакцинації, проте 51,92% – все ж роблять щеплення.

Матусі теж поділилися на два табори.

«У нас є всі щеплення за графіком. Багато робили у приватній клініці, бо тут їх не було і не прогнозувались бути. Одну зробили в Коломиї (індійську), на яку була реакція. Дитина плакала, казала, що болить ніжка. У нас була температура і кашель. Зараз маємо робити ревакцинацію (повторну вакцину колоти) плануємо везти дитину у Франківськ, бо індійським вакцинам вже не довіряю», – зазначає мама Христина Мельничук.

«Робимо все за графіком. Дитина – сильний алергік. Для неї хвороба і ліки дуже небезпечні, тому вакцинація для нас – це реальне спасіння!» – пише Людмила Вангаластенко.

«Старшій дочці робила не всі. Та коли народилась менша, переглянула свої погляди, перечитала тонни інформації про вакцини і про захист, а також про хвороби, від яких вакциную. І якось безглуздо захищеній мамі не захищати власних дітей. Зараз вакциную рекомендованими вакцинами. Старшій доробили те, чого не мали», – ділиться Оксана Чобан.

«Щеплення? Це жах. Я мама чотирьох діток. Раніше не звертала увагу на виробника, зберігання і т. д. Та зараз, навчена гірким досвідом, попереджую і наголошую: перш ніж зробити те злощасне щеплення, переконайтесь, що є всі документи на вакцину. Перевіряйте умови зберігання, журнал температурного спостереження і самі шприци, якими їх роблять», – наголошує Анастасія Кіш.

«Не робили, не робимо і робити не будемо... Розумію всіх мамусь... Не всі готові нести відповідальність за наслідки якихось хвороб у тілі дитини. Я беру цю відповідальність. Щиро рекомендую мамусям почитати склад вакцин. Це трупні отрути, абортована речовина, важкі метали і розкладені тканини людей, які хворіли на ті хвороби, проти яких вакцина. Я не готова давати жодного шансу тілу своїй дитині жити з цим гнилим сміттям... І не правильно думати, що якщо вакцинація пройшла успішно, то цього достатньо. Ви мусите усвідомлювати, що назавжди поселяєте у дитяче тіло чужорідні речовини... Я краще буду лікувати свою дитину. Кожен має право на вибір. Я свій зробила остаточно, тоді коли побачила, що відбувається, якщо вакцину випадково розбивають...» – застерігає Ірина Сирвачова.

Щоб розвіяти всі чутки і стереотипи, ми поспілкувалися із заступницею керівника Коломийського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Марією Буртик, яка розповіла не тільки про вакцинацію в Коломиї, а й фахово пояснила, чому все ж таки варто робити щеплення.

– Звідки в Коломию завозять вакцину?

– Коломия отримує вакцини з обласного складу, який розташований в Івано-Франківську. Особисто наша головна медсестра з водієм бере необхідні термоконтейнери з термоелементами і їде туди. Там перевіряють їх відповідність і тільки тоді, коли обласні фахівці впевнені, що вакцина доїде зі зберіганням холодового ланцюга в Коломию, вони надають цю вакцину для транспортування.

– Як зберігають вакцини у Коломиї?

– Національний рівень – це склади, з яких транспортують спеціальними машинами до обласних рівнів. У Івано-Франківську величезний склад-холодильник. А після того, як наша головна медсестра забирає вакцини в Коломию, вони зберігаються у великому холодильнику, який нам подарував UNICEF. Там у нас розташований такий мінісклад. І головна медсестра розподіляє всі вакцини в амбулаторіії. У кожній є кабінет щеплень, де є холодильник, і майже у всіх амбулаторіях ці холодильники спеціальні для зберігання вакцин від UNICEF. У деяких залишились ще побутові, але вони відповідають всім стандартам для зберігання вакцин.

– У яких саме амбулаторіях немає ще спеціальних холодильників?

– У всіх місцевих амбулаторіях вже є ці холодильники, а села, які недавно приєдналися, на жаль, їх ще не мають. У холодильнику обов’язкова наявність термометрів на двох поличках. На холодильниках від UNICEF зовні ще є віконечко, у якому розміщений електронний термометр, що постійно показує температуру. Вакцина має зберігатися при температурі +2°С – +8°С. У нас ці вимоги задовольняються. Крім цього, кожен день ведеться графік температури в холодильнику. Зранку і ввечері відповідальний працівник фіксує показники. Якщо вимикають енергопостачання, у нас є маршрути, згідно з якими вакцину доставляють до нашого центру для правильного зберігання.

– Чи часто матусі відмовляються від вакцинування?

– На жаль, ще досить часто. Зараз є не більше 10% тих, хто відмовляється від усіх щеплень. Дуже часто трапляється таке, що люди не відмовляються офіційно, але і не приходять робити ін’єкцію.

– Чому варто робити вакцини? Яка їхня перевага?

– Існує дуже хибна думка, що краще перехворіти, аніж вакцинуватися. Вже доведено, що вакцина захищає від інфекцій. Перехворіти якоюсь інфекцією означає, що ні мама, ні лікар – ніхто не може бути впевненим в перебігу того захворювання.

Візьмемо той самий кір. Дуже багато смертей від нього, бувають ускладнення у вигляді пневмоній, енцефалітів. Дуже багато ускладнень від вітряної віспи. Ми не можемо передбачити, як закінчиться перебіг захворювання. Можливо, все пройде легко, а, можливо, людина помре. Вакцина гарантовано захищає від інфекцій.

Так, будь-яка вакцина може мати реакції, але вони вже давно відслідковуються. Ми про них знаємо, і варто сказати, що всі вони контрольовані. І немає страшних ускладнень, які б призвели до смерті. Принаймні, в Україні не доведений зв’язок між смертю і вакцинацією, хоча про це «кричать» усі ЗМІ.

Якщо оцінити ризик і користь, то ризик реакції на вакцину є дуже малим порівняно з користю, яку вона може принести. Дитина має право на захист, в тому числі від інфекційних захворювань, тому батьки мають дуже добре подумати перед тим, як писати відмову.

– Як діяти, коли проявляється реакція?

– По-перше, лікар або медсестра при здійсненні процедури щеплення мають детально розповісти мамі, що це за вакцина, від чого вона захищає та які можуть бути реакції. А мама заповнює інформовану згоду, де є таке поле: «Я буду негайно інформувати медичних працівників у разі погіршення самопочуття у мене чи дитини».

Як правило, реакції можуть бути загального типу або місцевого. Місцевий тип – це почервоніння, набряк, болючість в місці ін’єкції. З цим абсолютно нічого не треба робити. За кілька днів воно минає безслідно. Не треба ніяких йодних сіток, компресів. Сильно виражена реакція може бути на кашлюковий компонент в індійській вакцині. Мами бояться, що в дитини ніжка набрякає, вона на неї не може стати. Насправді діткам просто боляче. Ми рекомендуємо випити парацетамол або ібупрофен, якщо в дитини немає протипоказів до цих препаратів. Щодо загальної реакції, то найчастіше це підвищена температура. Лікар має порадити, що робити в такому випадку.

– До речі, про індійські вакцини. Ми запитали коломийських матусь, про те, чи щеплюють вони своїх дітей, але більшість з них скаржиться на індійські вакцини. Чому така недовіра до них та чи безпечні вони?

– Я вважаю, що це просто стереотип. Щось індійське – значить брудне, антисанітарне і т. д. Це, напевно, пов’язано з підсвідомим мисленням людей. Хоча насправді індійський завод Serum.LTD, який виготовляє вакцини, є найпотужнішим у світі. Вони навіть для того, щоб вийти на європейський ринок, купили заводи в західній Європі. Щоб дізнатись про технології, за якими виготовляють вакцини, можна подивитися відеоролики Білла Гейтса про цей завод. Тобто тут немає чого переживати.

Крім цього, тут є ще один нюанс. У тій індійській вакцині АКДП (проти дифтерії, кашлюка і правця), якою ми зараз щеплюємо дітей, є цільноклітинний кашлюковий компонент. Така вакцина була у 1960-х роках. Всі попередні покоління були щеплені ними. І у всіх були реакції, бо ось цей кашлюковий цільноклітинний компонент викликає сильнішу реакцію, ніж більшість сучасних ацелюлярних вакцин. Ми в якійсь мірі вже були до них звикли, коли 5 років тому їх закуповувала держава. А зараз ми повернулись до цільноклітинних вакцин. Чому?

По-перше, у світі на такому глобальному рівні є дефіцит ацелюлярних вакцин. Заводи не справляються з попитом і не встигають їх просто випускати. З продажем та виробництвом вакцин все трішки по-іншому, ніж з іншими товарами. Їх завжди виготовляють під замовлення. І країни, де все стабільно, на 2 – 3 роки укладають договори із заводами, які виготовляють вакцини. В Україні такого планування нема. Воно тільки починається зараз. Наша держава завжди була у списку тих, хто отримує їх в останню чергу. Ми їх отримуємо тоді, коли якась країна відмовиться на користь України. Тому вакцин зараз нема. Ми їх не можемо на державному рівні закупити.

– Ви уже трішки зачепили тему кору. Нещодавно була епідемія. Івано-Франківська область у 2018 році стала другою, де були найбільші спалахи хвороби. Чи багато людей зробили щеплення від кору? Чи були випадки, що після вакцинації людина хворіла ним?

– У нас збільшились обсяги вакцинації проти кору. Зараз навіть дозволено закупленими за державний кошт вакцинами щеплювати дорослих. Але вакцина не може дати 100% гарантії, що людина не захворіє, проте щеплення дає гарантію того, перебіг хвороба буде значно легшою і не буде ніяких ускладнень.

– Які вакцини є обо­в’язко­вими?

– Гарантовано вакцинація необхідна від таких інфекцій: туберкульоз, гепатит В, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція, кір, епідемічний паротит, краснуха. Захист від цих хвороб гарантує держава за державний кошт.

Від усіх цих інфекцій ми щеплюємо дітей, а проти дифтерії та правця кожна доросла людина має проходити ревакцинацію раз на 10 років.

В Україні національний календар вакцинації є дуже малим. В інших державах для порівняння обов’язково вакцинують дітей проти менінгіту, пневмококу, папіломи вірусу людини (це запобігання раку шийки матки).

Існує вакцина проти грипу. Вона рекомендована, ми її маємо в аптеках кожного сезону, рекомендуємо людям її купити і вакцинуємо. До речі, є вакцина навіть проти вітряної віспи. Але ось ці вакцини, на жаль, тільки за свій кошт, і не завжди в нашій країні вони є в аптеках.

– Чи вистачає вакцин у Коломиї?

– Так, у нас є всі вакцини. Зараз ми очікуємо нову партію проти кору, паротиту і кашлюку. Вона в нас закінчується, оскільки є найбільш популярною. Ми вже про це повідомили Департамент охорони здоров’я.

Ярина БАЛАБАНИК, Юлія МАРЦІНОВСЬКА