ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коли коломияни стануть толерантнішими до безпритульних тварин?

«Здебільшого собаки залишаються без домівок через людей, особливо в селах. Народжених цуценят кидають на вулиці, мотивуючи це небажанням топити або нестачею грошей на їх утримання. Окрім цього, не всі жителі сіл розуміють важливість стерилізації собак. У місті ситуація з цим краща», – розповідає Наталія Мірошниченко, ветеринар клініки «Айболить».

У Коломиї існують чотири приватні ветеринарні клініки і одна державна, в яких можна зробити стерилізацію. І лише в одній з них її можна зробити безплатно. Поліклініка «Айболить» практикує таку допомогу з 2014 року, підписавши договір з Коломийською міською радою.

«Впродовж місяця ми оглядаємо від 25 до 35 безпритульних собак та котів. Тобто щодня хтось з волонтерів приносить нам тваринку, щоб полікувати або ж зробити стерилізацію. Мали випадки, коли нам підкидали тварин, тоді ми намагалися знайти їм домівки. Якщо песик хворий, то після операції кілька днів перебував у нас, а потім повертався додому. Більший відсоток роботи становить стерилізація, менша частина – лікування. Проте, останнім часом люди стали толерантнішими до тварин і трохи більше дбають про бездомних», – розповідає ветеринар.

Однією з проблем залишається щеплення безпритульних собак, оскільки в Коломиї ніхто це не робить. У нашому місті немає професійних ловців, які би мали петлі та відповідне обладнання. Окрім цього, немає вакцини, яку можна було б розкидати по землі і яку собака міг би з’їсти. Як наприклад, це роблять для диких м’ясоїдних собак, викидаючи з вертольотів потрібну вакцину над лісами та полями.

«Наприклад, собачку привезли і ми зробили їй операцію, після чого, потримавши кілька днів у себе, відпустили. Вдруге собака просто так не підійде до людини, тому що не буде довіряти. В кращому випадку довіру можна буде відновити через місяць».

У Івано-Франківську чи у Львові створені відповідні контролюючі органи, які, ловлячи безпритульних собак, роблять вакцинацію. Кілька днів перетримують у себе і відпускають. У таких містах побудовані великі комунальні притулки, які мають потрібні для цього умови.

Наталія Мірошниченко працює ветеринаром вже вісім років і жодного разу не пошкодувала про вибір професії. «На відміну від людей, тварини добріші та щиріші».

Лідія Рибчанська разом зі своєю донькою Іванкою активно піклуються про безпритульних собак, щодня їх годують.

«Годуємо курячими шийками, сухим кормом, а також кормом для тварин, який продається у всіх магазинах ковбасних виробів. В жодному разі не можна давати тваринам звичайні варені та трубчасті кістки, – стверджує пані Лідія, –можна, звичайно, підгодовувати і домашньою їжею, як це роблять багато людей біля своїх будинків».

Завдяки зусиллям пані Лідії та її дочки, багато собак знаходять домівки. Жінка переконана, що проблеми з безпритульними тваринами не виникали б, якби люди дотримувалися норм милосердя і добра. Це означає не викидати на вулицю, стерилізувати та відповідально піклуватися про своїх домашніх улюбленців.

«Якщо собака агресивний, то в більшості випадків через людей, – стверджує пані Наталія, ветеринар. – Якщо ви такого зустріли, не варто панікувати, розмахуючи руками. По-перше, не дивіться йому в очі, а по-друге, нагніться і зробіть легкий рух, ніби хочете щось кинути. Але запам’ятайте: собаки не винні в тому, що агресивно реагують. Це все свідчить про брак довіри та поганого ставлення з боку самих людей».

Коломиянка Мирослава Кернякевич за період своєї волонтерської діяльності, пов’язаної з бездомними собаками, випадків агресії не зустрічала.

«Собака відчуває, коли людина ставиться до нього неприязно. А особливо, коли людина кричить, відганяє, піднімає руку, – розповідає волонтерка. – Зараз ми маємо собачок різного віку. Здебільшого, це дівчатка. Їх менше беруть. Але ми обіцяємо стерилізацію тварин у вісім місяців. Це сприяє швидшому прилаштуванню».

Дівчина сподівається, що з часом люди зрозуміють значення стерилізації. Адже це гуманний спосіб, який призупиняє народжуваність великої кількості тварин, що можуть в подальшому стати бездомними.

Автор: Соломія Мардарович

Читайте також: "Ми не можемо мовчати": прикарпатські волонтери звернулись до поліції через собаку, якого власник викинув з 3 поверху.