ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Верховинщині попрощалися зі священником Коломийської єпархії ПЦУ Михайлом Гергелюком, який загинув на Сході

22 червня у Храмі Святої Тройці села Верхній Ясенів Верховинського благочиння Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан звершив Божественну Літургію Cвятителя Іоана Золотоустого та Чин Похорону над новопреставленим ієреєм Михайлом Гергелюком.

У притворі Святині Керуючого Коломийською Єпархією зустрів благочинний Верховинського благочиння, настоятель Храму Святої  Тройці села Ільці митр. прот. Дмитро Михавків та запросив очолити заупокійне богослужіння.

Архіпастирю під час Божественної Літургії співслужило чисельнедуховенство Коломийської, Івано-Франківсько-Галицької, Івано-Франківської, Чернівецько-Буковинської, Чернівецько-Кіцманської та Чернівецько-Хотинської єпархій нашої Церкви.

Після богослужіння Преосвященний Владика звернувся до присутніх зі словами проповіді, в якій зазначив: “Трагічна й скорботна новина привела нас сьогодні до цього Храму, щоб тут в останню дорогу ми провели й попрощалися із нашим співбратом, з новопреставленим загиблим ієреєм Михаїлом. Нам важко усвідомити, що сьогодні ми повинні сказати йому: “Прощай”. Наше серце, наш розум не може повірити в те, що між нами вже немає в живих цього молодого, сповненого сил священнослужителя нашої Церкви”.

Владика нагадав про життєву дорогу загиблого священнослужителя: “Його життєвий шлях був дуже коротким, але водночас дуже яскравим: батько й мати навчили молитися вірити й любити Бога, вони навчили любити свою Церкву і свій народ та його історію. Виховуючись в такому дусі ієрей Михаїл, наш дорогий отець, став великою людиною і патріотом”.

Архіпастир підкреслив, що життя отця Михаїла було сповнене жертовністю. Перед хіротонією він сказав такі слова: “Я хочу пожертвувати своє життя всеціло служінню Богові”.

“Його жертовність  проявилась і в повній посвяті себе Богові та в принесенні себе у жертву заради добра тих, кого він полюбив… Присутність отця Михаїла серед воїнів на передовій вселяла у їхні душі віру в Бога та правильність їх вчинків.”

Потішаючи батьків, Владика сказав: “Господь дає життя вічне тим, хто любить Його. Я сьогодні висловлюю співчуття всім рідним, парафіянам, друзям, співслужителям, побратимам і воїнам, усім, хто знав отця Михаїла, хто вчився, служив,  і любив його. Нехай в нашій пам’яті і нашій свідомості завжди буде добра згадка про нього і його любов, яка готова була віддати себе і своє життя заради Бога, Церкви і  Батьківщини…

Нехай Всемилостивий і Всещедрий Господь, Якого так любив отець Михаїл і подвигом свого життя прославив, нехай буде милостивий до його душі та  оселить її де всі праведні спочивають”.

Далі, під спів стихир, відбулось останнє цілування.

Після цього тіло спочилого священика Михайла, під спів “Cвятий Боже”, було обнесено довкола Храму та похоронене на церковному подвір’ї.

Коломийська єпархія ПЦУ