ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпаття насуваються чотири віруси грипу

Нещодавно інтернетом активно ширилася новина про штами грипу, які насуваються на Україну. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) їх чотири: «Канзас», «Брісбен», «Колорадо» і «Пхукет». В соцмережах, як завжди, почався ґвалт.

«Хвилюватися не варто. Грип йде кожного сезону, – говорить доцент кафедри інфекційних хвороб та імунології ІФНМУ Олександр Бойчук. – Для України стабільно характерна підвищена захворюваність грудень-січень-лютий. Раз на кілька років маємо навіть епідемії. Нові штами виникають постійно, здебільшого в країнах Азії, де дуже висока густота населення», повідомляє "Репортер".

Епідеміологічний нагляд у світі проводиться постійно, каже Бойчук. Науково-дослідні інститути грипу відслідковують поширення штамів, вивчають їхні властивості та на основі зібраних даних прогнозують, які саме віруси та на яких територіях будуть поширені. Таким чином ВООЗ на початку кожного року дає прогнози. На сезон 2019-2020 для Північної півкулі справді – є прогноз на чотири віруси.

«Це два віруси типу А – з Австралії (H1N1) та з США (H3N2). Вони для нашої території нові, – розповідає імунолог. – Австралійський вперше зафіксований у 2018 році, американський – на рік раніше. Вони ще до нас не приходили, тож ми не маємо до них імунітету. Інші два віруси – типу В, з Малазії та Колорадо (США) – у попередні два роки в нас були, частина населення перехворіла і має захист. Тобто до вірусів типу В ми частково маємо імунітет. А от до нових ще не зовсім готові».

Однак те, що людина перехворіла певним штамом грипу, не дає гарантії, що вона не захворіє знову. Адже грип – дуже мінливий вірус.

«Він щороку змінює свої антигенні властивості та залежить від «імунної відповіді» людини, – пояснює Бойчук. – Навіть якщо вона вже хворіла, через якийсь час може захворіти знову, бо вірус змінює свій антигенний набір, а імунна система його не розпізнає».

Панацеї від грипу не існує, але найбільш дієвим способом вберегти себе є вакцинація. Вона не дає повної гарантії, що ви не захворієте, однак у разі хвороби значно полегшить симптоми та мінімізує ризик ускладнень.

За даними МОЗ України сезон вірусних захворювань починається в жовтні і триватиме аж до травня.

«Найкращою профілактикою є передсезонна вакцинація. Зазвичай її проводять у жовті, але й в листопаді ще не пізно, – каже Олександр Бойчук. – Якщо захворюваність уже почалася, а хтось не встиг зробити ін’єкцію, то в грудні-січні все одно рекомендують вакцинуватися. Адже за 5-7 днів вироб­ляються перші антитіла, за два тижні вже є захист, який через три-чотири лише посилюється».

Варто пам’ятати, що вакцину від грипу не закуповують за державні кошти, вона не входить до програми «Доступні ліки». Її треба купувати самим. А от саме щеплення можуть зробити у будь-якому державному мед­закладі безкоштовно.

«В Україну вже завезли достатньо вакцини. Я маю інформацію, що планується завезти 500-600 тисяч, – каже імунолог. – Перша партія, 104 тисячі, вже пройшла дослідження і наявна в аптеках Івано-Франківської області. Називається вона «Ваксігрип тетра». Тетра – бо проти чотирьох штамів вірусу».

«Репортер» пробігся франківськими аптеками. Справді, придбати вакцину можна майже в усіх аптеках міста, але в більшості – за попереднім замовленням.

«Цього року люди вакцинуються значно більше. За неповний тиждень в мене близько 20 вакцин купили. Люди постійно приходять і питають. Якраз дзвоню, щоб дозамовити ще, бо сезон тільки розпочався, а вже такий ажіотаж», – каже фармацевт одної з аптек Наталія Гладиш.

Вартість вакцини – від 260 до 300 грн. Але забрати її просто в пакеті не можна. Вона потребує особливого зберігання при низьких температурах. Треба спеціальну термосумку з акумуляторами холоду. Коштує вона 230-280 грн. Але деякі франківські аптеки дозволяють скористатися їхньою сумкою, яку потрібно повернути протягом кількох годин. Треба лишити заставу – 200-300 грн, потім вам її повернуть.

Якщо раптом не плануєте робити щеплення того ж дня, то тримати вакцину можна вдома у холодильнику (+2 – +8°С) – до кінця терміну придатності.

Щеплення роблять за однією умовою – людина має бути здорова, з гарним самопочуттям і без підвищеної температури.