ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій"

У мережі Facebook триває онлайн-конкурс "Покутський стрій".

Ініціатор проведення віртуального заходу - громадський активіст, директор КП "Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича" Михайло Ковтун, пише Суспільне.

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій"

"Маємо багато ідей, але не можемо їх втілювати у період карантинних обмежень. Не проведемо жодних масових екологічних акцій, не відбудеться "Свято неба" у травні, а також відкриття сезону сплавів по Дністру, – сказав Михайло Ковтун в ефірі Суспільне Карпати. – Тож ми вирішили долучати людей до участі в онлайн-конкурсах. Мета конкурсу "Покутський стрій" – зібрати інформацію про цікавий покутський стрій, який десь у бабусиних скринях, у шафах припадає порохом. Є можливість його дістати, гарно прикрасити, одягнутися, сфотографуватися, вислати нам фотографії й по можливості потім отримати приз".

Охочим взяти участь у конкурсі треба розмістити світлини на сторінці події "Покутський стрій" у Facebook. А на електронну пошту dnisterpark@gmail.com надіслати інформацію про себе і короткий опис вбрання.

Однією з перших це зробила жителька села Глушків Городенківського району Галина Гафійчук. На сторінці в соціальній мережі жінка розмістила дві світлини: власну й дочки Катерини. Фотографувалися покутянки в одязі з домашньої колекції старожитностей.

 

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій"

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій". facebook

"До покутського строю входить сорочка, яку називали рукав’янка, потім – плахта чи обгортка, горботка, фота. Спереду йшла запаска, підперізувалися широким поясом. Щоб той пояс добре тримав, зверху зав’язували тоненьку краєчку. З прикрас були коралі, а також кам’яне намисто, бо не всі мали можливість придбати коралі. Головний убір у мене на фотографії – намітка, а в дочки – сучасний вінок", - розповіла у телефонній розмові Галина Гафійчук.

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій"

На Прикарпатті триває онлайн-конкурс "Покутський стрій". facebook

Колекціонерка, яка ще й вишиває і відтворює елементи старовинного одягу, додала: надіслала на конкурс світлини, датовані 2015 роком. Фото увійшли до альбому "Листи на фронт", який був створений завдяки волонтерській ініціативі режисера Івана Кравчишина.

На конкурсі "Покутський стрій" кращі світлини обиратимуть за результатами онлайн-голосування. А в подальшому організатор заходу Михайло Ковтун планує видати фотоальбом.

Авторка: Світлана Усатюк

До теми: Триває традиційний конкурс світлин біля фонтана від БФ "Покуття". АРХІВНІ ФОТО

Підписуйтесь на нас у Facebook Дзеркало медіа
Тelegram https://t.me/dzerkalomedia 
та Instagram https://www.instagram.com/dzerkalo.media/, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.