ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Прикарпатті провели в останню путь поета та державного діяча Дмитра Павличка. ФОТО

Сьогодні у Стопчатові Косівського району провели в останню путь Дмитра Павличка.

Участь у поминальних заходах та погребінні Героя України, видатного поета, громадського і державного діяча, нашого краянина  взяла начальник Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук, інформує пресслужба ОВА.

Дмитра Павличка пам’ятатимуть як одного із учасників державотворення нашої країни. Він був одним із авторів Декларації про державний суверенітет України й організаторів Народного руху України. Наш краянин прославився і своєю видатною поезією. Він є автором слів пісні «Два кольори», яка стала народною і протягом десятиріч продовжує об'єднувати українців всіх поколінь.

А ще Дмитро Павличко знаний як талановитий перекладач. Саме завдяки його зусиллям з’явилося повне зібрання творів Шекспіра.

Світлана Онищук висловила щирі співчуття від імені Президента України Володимира Зеленського та від себе особисто дружині пані Богдані та дочці Роксолані.

«Смерть поета – це болісна втрата для України. Пішов у засвіти великий патріот і геній нашого народу. Кожен українець пам’ятатиме його наполегливу боротьбу за українську незалежність та багатогранний творчий доробок», – переконана очільниця області.

Вічна і світла пам’ять Герою України Дмитрові Павличку!

Довідково: Дмитро Павличко  народився у Стопчатові (нині Косівський район) 28 вересня 1929 р.

Початкову освіту здобув у польськомовній школі в Яблунові, продовжив навчання в Коломийській гімназії, а далі — в Яблунівській середній школі.

З осені 1945 p. по літо 1946 р. був ув'язнений за сфабрикованою справою щодо звинувачення у належності до УПА.

У 1953 р. закінчив філологічний факультет Львівського університету.

Дмитро Павличко - автор багатьох поетичних збірок, один з найвизначніших українських перекладачів. Перекладав з  англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдиш та багатьох слов'янських мов.

З жовтня 1995 до травня 1998 року Павличко був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці.

Павличко був також Послом України в Республіці Польща в період з весни 1999 року по лютий 2002 року.

Завдяки його клопотанню в центрі Варшави за півкілометра від знаменитих Варшавських Лазенок в березні 2002 року було споруджено пам'ятник Тарасу Шевченку.

У своїх спогадах "Коломия" Дмитро Павличко писав: "...і сьогодні Коломия світить мені, як колись, коли я дивився на неї з Ратунди. Тепер дивлюсь із Києва. Дивлюся й бачу, як поміж слабкими світлами деяких обласних столиць виділяється пульсування світел Коломиї. Маю на увазі жваве культурне і видавниче життя в Коломиї... Коломия - це вчителька українського патріотизму в національному масштабі, я пишаюсь тим, що вчила вона мене колись і вчить тепер, будучи вищою в цьому предметі за інші, набагато численніші, мені також дорогі міста".

Вічна пам'ять.