ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На капітальний ремонт візитівки Коломиї - Музею писанки необхідно приблизно 5 млн грн

Щороку приблизно 90-100 тис. людей з 60-ти країн світу приїздять подивитися на коломийський Музей писанки. Тут подивитись дійсно є на що. Фонд музею налічує близько 12-ти тис. унікальних творів, а в експозиції представлено трішки більше ніж 2 тис. експонатів. Площі не дають можливості показати більшу кількість, інформує Дзеркало медіа. Але, на жаль, зовнішній вигляд візитівки зараз не в найкращому стані. Нещодавно на нашому сайті ми опублікували опитування, де запитали коломиян, що вони думають про стан Писанки. Відповідь була одноголосною – треба реставрації. Не заперечують необхідність капітального ремонту й музейники. Через те, що музей будувався в дуже короткі терміни, виконати якісно роботи не вдалось. А повної реконструкції з часу створення музею ще не було взагалі, проводили тільки поточні косметичні ремонти. Власне, саме такі були два роки тому. Експлуатація приміщення є дуже активною через велику кількість відвідувачів. Це сильне навантаження, тому “Писанка” потребує елементарної підтримки, стверджує Директорка Національного музею Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук.
“Музей побудували у 2000 році за дуже короткий термін. Це сьогодні дається взнаки. Звичайно, що ті будівельні матеріали, які тільки-но вийшли на ринок, на той час ще не пройшли достатнього тестування. З часу будівництва пройшло вже майже 20 років, тому сьогодні ми потребуємо капітального ремонту для самої сфери яйця”, – каже директорка.
Ярослава Ткачук каже, що просте підфарбовування – це нерентабельно витрачені кошти. Останній косметичний ремонт обійшовся майже в 150 тис. грн. А щоб зробити все до порядку треба припинити роботу музею хоча б на півроку в теплу пору року. А це період, коли найбільше гостей й туристів в місті. У Коломиї щороку влітку фестиваль. Всі турбуються, як це буде виглядати. На капітальний ремонт необхідно приблизно 5 млн грн. Детальніше читайте у нашій статті: Інша сторона "Писанки". Ярослава Ткачук – про будівництво музею та причини нищення фасаду