ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Франківщині понад 26 тисяч осіб хворіють на рак грудей - лікарі наголошують на важливості ранньої діагностики

18 жовтня, напередодні Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак грудної залози, медики Прикарпаття вкотре зібрались з метою привернути увагу жіноцтва до стану свого здоров’я. 

Під час пресконференції спеціалісти зазначили, що рак молочної залози – на першому місці серед усіх жіночих онкологічних хвороб.

Загалом 26493 мешканці Прикарпаття страждають цим захворюванням.  Кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами.

«Майже 20% представниць, у яких виявляють рак грудей, є у занедбаній стадії, - каже начальник управління охорони здоров’я МВК Марія Бойко. – Онкозахворювання перебігає таким чином, що не подає жодних явних ознак, тому це біда для медицини. Дуже важливим є раннє виявлення хвороби, а отже, раз на рік кожна жінка має приходити до свого сімейного лікаря та проходити обстеження. Рак грудей на ранній стадії можна зупинити. Як свідчить статистика, на І стадії недуга виліковується у 95%  жінок, ІІ стадії у 80% і 50% - із ІІІ стадією захворювання».

Нагадаємо, у коломийській поліклініці жінки можуть безкоштовно обстежитися на мамографі на рак молочної залози.

Мамографічний кабінет тут працює вже більше року. Його придбали за кошти з державного бюджету за сприяння народного депутата Андрія Іванчука. Вартість мамографа - 3 млн 700 тис. грн.  За рік обстеження на сучасному обладнанні пройшли понад 7 сотень жінок із Коломийщини та сусідніх районів.

Читайте також: Коломийщина отримала на медобладнання рекордну за роки незалежності суму – понад 100 млн грн за три роки