ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

На Франківщині мешкає понад 30 тис осіб з розладами психіки

З нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я, в Івано-Франківській обласній психоневрологічній лікарні №3 відбувся День відкритих дверей.

Про це пишуть Версії.

За словами лікарів на Прикарпатті понад 30 тисяч осіб з розладами психіки та поведінки, які потребують допомоги психіатра, в обласному центрі таких осіб майже 3 тисячі, з них дітей – в області більш ніж 5 тис., а в обласному центрі – 600, пишуть Версії.

Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Наталія Шаповалова зазначає, що за рік фіксують понад 110 тисяч звернень за амбулаторною допомогою. Важливим показником громадського психічного здоров’я є інвалідність внаслідок психічних розладів, яку можна вважати показником соціального навантаження суспільства. Кожен 4 випадок інвалідизації з 10 – це психіатричне захворювання.

“Щорічно, стаціонарну допомогу в ОПНЛ #3 отримує більш ніж 3,5 тис.осіб, число звернень за амбулаторною допомогою становить 8 тис. Пільгова категорія осіб з розладами психіки та поведінки, котрі є жителями міста, щорічно, майже 500 тис.грн. забезпечується безкоштовно медикаментами для підтримуючої терапії. Діти з розладами аутизму, жителі області забезпечуються ліками на суму 250 тис.грн.”,- зазначає лікар.

 В обласній психоневрологічній лікарні надається допомога учасникам бойових дій. З 2015 року за допомогою звернулося майже 1000 осіб. Їм надають психотерапевтичну допомогу і медикаментозне лікування. В кожному відділені ОПНЛ є своя творча майстерня. Пацієнти з підручних матеріалів виготовляють різноманітні речі. Це свого роду є один з різновидів реабілітації.

“В кабінеті арт-терапії пацієнти можуть вишивати, це допомагає відволікатися від думок про хворобу. Якщо людині треба розслабитися, то вона малює, якщо потрібно на чомусь сконцентрувати увагу – вишиває”,- каже лікар-терапевт Тетяна Юрій.

Окрім відділень де перебувають дорослі, є окремо і дитяче. Тут лікують пацієнтів віком від 3 до 18 років. Коли дитині поставили діагноз і вона потребує допомоги психіатра, тоді підключають арт-терапевтів, логопедів, дефектологів та духовну терапію. Причину виникнення психічних розладів у дітей назвати важко.

Заступник головного лікаря з медичної частини Наталія Стрільців наголошує, що батьки повинні слідкувати за психічним здоров’ям своїх малюків.

“Діти не потрапляють до нас у віці молодше 3 років. Якщо є відхилення, то це має побачити невропатолог. Але й батьки мають слідкувати за дитиною: дивитися на її настрій та сон”, – наголошує медик.

Фахівці кажуть, що у багатьох країнах люди мають власного стоматолога і психолога. У нас цього нема, але ми рухаємось до такої тенденції. Лікарі наголошують, що люди не повинні соромитися звертатися до психолога чи психіатра.