ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

МОЗ: 10 продуктів, якими можна "заїдати стрес"

На жаль, не існує секретної страви, яка б могла, наче рукою, зняти стрес. Але їжа точно може допомогти з ним боротися. Забігаючи наперед, скажемо, що це не має жодного відношення до піци, бутербродів із лікарською ковбасою, відерця пломбіру чи будь-якої іншої “комфортної” їжі, якою ми (іноді) вгамовуємо нерви. У цьому матеріалі – лише здорові продукти, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему.

Субпродукти

Розуміємо, чим вам можуть не подобатися субпродукти на кшталт печінки, сердець, нирок та інших органів, але вони є багатим джерелом вітамінів групи В – особливо В12, В6, рибофлавіну (В2) та фолієвої кислоти (В9), які необхідні для контролю стресу.

Вітаміни групи В беруть активну участь у виробництві нейромедіаторів – дофаміну й серотоніну — які допомагають регулювати настрій і покращувати його. Всього один шматочок (85 грамів) яловичої печінки  забезпечує  понад 50%  добової норми  вітаміну B6 і фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну й понад 2000% вітаміну B12.

Яйця

Яйця мають вражаючий список поживних речовин, які потрібні нам для здорової реакції на стрес: вітаміни, мінерали, амінокислоти та антиоксиданти. Особливо цінний в їхньому складі — холін, також відомий, як вітамін В4. Він відповідає за здоров’я мозку в цілому, і, як  кажуть  дослідження, захищає від стресу. До речі, В4 також міститься у субпродуктах, капусті, сої та шпинаті.

Жирна риба

Жирна риба (наприклад, лосось, скумбрія, сардини, форель та оселедець) багата ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка  підтримує  гарні стосунки з когнітивними функціями й психічним здоров’ям. Такі продукти містять альфа-ліноленову кислоту (ALA), в процесі метаболізму якої можуть утворюватися дві інші жирні кислоти — EPA та DHA. Вони регулюють нейромедіатори, зменшують запалення і сприяють здоровій роботі мозку.
Рекомендується вживати 2-3 порції жирної риби на тиждень, але не більше, адже дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити ризик розвитку розладів настрою та підвищення тривожності.

Петрушка

Петрушка – просто фантастичний локальний суперфуд. Вона  насичена  каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами. Це — антиоксиданти, сполуки, які нейтралізують вільні радикали (нестабільні молекули) й захищають наші клітини від окисного стресу.
Окислювальний стрес вчені пов’язують з багатьма захворюваннями, зокрема з психічним розладами — депресією та тривогою. Дослідження показують, що дієта, багата антиоксидантами, може допомогти  запобігти  стресу та тривожності, а також  зменшити  запалення в організмі, які часто зустрічаються в людей із хронічним стресом.

Часник

Часник містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант  стоїть  у першій ліній захисту організму від стресу. Дослідження  доводять, що він зменшує симптоми тривоги та депресії. 

Тахіні

Тахіні — це кунжутна паста, яка є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану. Вона  бере участь  у синтезі нейромедіатора серотоніну, який покращують настрій.

Насіння соняшнику

Окрім того, що соняшникове насіння ефективно вбиває бажання щось погризти, воно є ще й  класним джерелом  вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді. А ці поживні речовини гарно показують себе в боротьбі зі стресом.

Броколі

Дієта, багата хрестоцвітними овочами (наприклад, броколі чи цвітною капустою), може знизити ризик розвитку  деяких видів раку ,  серцевих захворювань  та психічних розладів, зокрема  депресії.
Хрестоцвітні овочі містять велику кількість магнію, вітаміну С і фолату, які, як показують  деякі дослідження,  ефективно борються з симптомами депресії. Броколі також багата сульфорафаном — сполукою сірки, яка має нейрозахисні властивості й  може надавати  заспокійливий та антидепресивний ефект.

Ромашка

Ще з давніх часів ромашку використовували як головний природний антистрес. І наші пращури мали рацію: сучасні дослідження  показують , що чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії. 

Чорниця

Ці ягоди мають високий вміст флавоноїдних антиоксидантів, які надають потужну протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть  допомогти  зменшити запалення, пов’язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.
Ба більше, вживання продуктів, багатих флавоноїдами, може  захистити від депресії  та  підвищити настрій.