ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Моніторинг здоров’я в смартгодинниках: як це працює

Смартгодинники оснащують дедалі більшою кількістю датчиків і чипів. Цей маленький пристрій може вимірювати багато показників здоров’я, допомагати хронічно хворим, під час схуднення, відновлення після операції тощо. Про те, як працюють технології, — далі в матеріалі.

Які датчики бувають

Попередньо варто зауважити, що такі пристрої не вважаються медичними. Безумовно, розумний годинник працює дуже ефективно. Але замінити обстеження в лікаря він не зможе. Тому в разі погіршення самопочуття потрібно звертатися до спеціалістів.

Щоб фіксувати показники здоров’я, у пристроях використовують такі датчики:

  • пульсометр;
  • крокомір;
  • термометр;
  • пульсоксиметр;
  • тонометр;
  • ЕКГ.

Це далеко не весь перелік можливостей. Багато моделей смартгодинників, які можна купити, завітавши в магазин Комфі, здатні не тільки фіксувати інформацію, а й аналізувати її. Потім дані можна використовувати для самостійного моніторингу змін в організмі або, наприклад, показати лікарю, який призначить додаткові аналізи.

Як вимірюється кількість кроків

Така функція допомагає контролювати активність упродовж дня. Крокомір працює за допомогою акселерометра, який фіксує переміщення гаджета в просторі та його прискорення.

Коли людина починає рух (махає рукою або повертає корпус), датчик визначає розташування гаджета в просторі та передає програмі дані про його переміщення в тривимірній системі координат. У сучасніших смартгодинниках нерідко використовують гіроскоп, який теж фіксує рух годинника.

Вимірювання пульсу та насиченості киснем

Для цього в пристрій встановлюють оптичний датчик. Він передає світло на шкіру руки, після чого фіксує, як воно відбивається від судин. Далі пристрій аналізує цю інформацію та вимірює кількість серцевих скорочень.

Насиченість крові киснем також перевіряє оптичний датчик. Кількість світла, що її відбивають судини, залежить від складу плазми. Проте, на відміну від пульсометра, випромінюється потік червоного кольору, а не зеленого.

Інші датчики

Сучасні гаджети можуть похизуватися багатьма додатковими системами для моніторингу здоров’я. Наприклад, вбудованим тонометром. Він може працювати на базі оптичного пульсометра або як окремий чип.

Датчик ЕКГ допомагає фіксувати електричну активність серця. Проте не дуже точно. Наприклад, в Apple Watch електродів для фіксування змін у роботі серця всього 2, тоді як у спеціальних медичних пристроях їх 10.

Термометр працює за допомогою датчиків, які торкаються шкіри. У сучасних моделях він порівняно точний, проте поступається звичайному градуснику. Однак для фіксування критичних станів або контролю під час походів чи спортивних навантажень він стане в пригоді.