ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

102 роки тому було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку

1 листопада 1918 року проголосили Західноукраїнську Народну Республіку (ЗУНР).

Західноукраїнська Народна Республіка - як тоді писали: Західньо-Українська Народня Република — українська держава, яка фактично існувала протягом 1918—1919 років, формально ж і до 1923 року (на еміграції), на території Західної України зі столицею у Львові.

ЗУНР постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорщини і охоплювала територію, заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Коломиї, яка перебувала тоді в складі Австро-Угорської держави, перебрали владу українці.

"Коломия перша з усіх повітових центрів Галичини встановила українську владу. 1 листопада 1918 р. на коломийських мурах і фасадах розклеїли прокламації (повідомлення - Дзеркало медіа) українською, польською та мовою ідиш про те, що в Коломиї й окрузі встановлено українську військово-цивільну владу. Це було чимось неймовірним не лише для поляків, німців і гебреїв, але насамперед для українців: після понад півтисячолітнього підневільного становища галичани спромоглися на рідну державу! Її проголосили..." (з книжки-альбому Миколи Савчука й Володимира Гавриленка "Коломия. ЗУНР/ЗО УНР").


13 листопада 1918 УНРада затвердила Конституційні основи новоствореної держави — "Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», нова держава отримала назву "Західноукраїнська Народна Республіка".

1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР).

Окупована 18 липня 1919 року в ході польсько-української війни. Анексована Польщею, Королівством Румунія і Чехословацькою Республікою.

До 15 березня 1923 року уряд ЗУНР перебував в еміграції.

Як повідомляли, сьогодні, 1 листопада,  о 13:30 годині  на військовому цвинтарі по вул. С.Бандери відбудеться мітинг-реквієм з нагоди 102-ої річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.