ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв "АМПЛУА" відбувся у Коломиї. ФОТО

11 – 12 жовтня Коломия стала театральним центром. І не просто театральним, а – театрально-драматургічним.

В ці дні на сцені МПК «Народний дім» відбувся VII Міжнародний фестиваль драматургії та витончених мистецтв «АМПЛУА».

Організатори фестивалю: продюсерський центр «АМПЛУА», театр «СОЛОМІЯ» при підтримці Національної спілки театральних діячів України, відділу культури, молоді та спорту Коломийської міської ради, Коломийського МПК «Народний дім».

З Німеччини на фестиваль завітала дитяча письменниця, авторка найвідоміших героїв: Капітошки та Петрика П’яточкина ― Наталія Гузєєва.

Саме про нього авторка написала п’єсу «Петрик П’яточкин і таємниця Баронії», сценічним втіленням якої і відкрився Фестиваль «АМПЛУА» у виконанні комунікативно-театральної майстерні «FoTeJur».

Театр «Соломія» виступив найактивнішим учасником фестивалю. Колектив презентував прем’єру драми-набат «Ляльки», режисерка ― Любов Липовська, м. Калуш, авторська ідея Мар’яни Кодіної-Іванович, драматургічна версія Ігоря Юзюка.

Крім прем’єри вистави, театр «Соломія» представив ескізну виставу «Поцілунок Монро» (Автор і режисер Ольга Анненко).

Народний аматорський драматичний театр ім. В. Симчича з Коломиї (художні керівники та режисери: Яна Василовська, Ольга Курчій) представив п'єсу лауреата фестивалю Олени Коллегової "Пригоди Сірничка".

Спеціально на фестиваль завітала з  Калуша режисерка і драматург Любов Липовська, яка разом з театром «ЛюбАрт» також вдруге взяла участь у фестивалі і на цей раз представила п’єсу Тетяни Щастіної «Землетрус».

Всі бажаючі відвідали цікаві майстер-класи від досвідчених майстрів: акторські і режисерські тренінги від актора і драматурга, члена Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки кінематографістів України Ігора Шуб, ворк-шоп зі сценічного мовлення від заслуженого працівника культури України Надії Кукурузи та сценічного руху від заслуженого діяча мистецтв України Мирослави Воротняк.

В Коломиї відбулося сценічне втілення п’єси Ігора Шуб "Гоп-ля, або таємниця музичної скриньки», написаної у співаторстві з Олександром Матусовим з Лос-Анджелесу, США.

І на завершення фестивалю   від театру «Фундація «Баніна» (Варшава, Польща) глядачі побачили драму «Чужа» Катаржини МАЗУР-ЛЕЙМАН та Бартламея МЕРНІК (режисер: Бартломей Мернік. Виконавцем головної ролі є актриса театру «Соломія» Соломія Мардарович, яка одночасно працює і з театром «Фундація «Баніна»).


Джерело