ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Методи оптимізації документообігу на підприємстві

Здійснення підприємницької діяльності неможливе без ведення документації. Трудові договори, ТТН, декларації та відомості — це лише невелика частина обов'язкових паперів. Процес роботи з документацією (отримання, обробка, створення, зберігання, надсилання та ліквідація) називається документообіг. Буквально 20 – 30 років тому все це було в паперовому вигляді, однак за останні роки цифровізація дісталась до майже кожної сфери діяльності.

Що таке електронний документообіг?

Саме поняття повністю відображає його суть — це обіг корпоративних документів в електронному форматі. Така система значно спрощує роботу з документацією та оптимізує основні бізнес-процеси. Вона може бути реалізована шляхом використання окремих програм для різних завдань чи встановленням єдиного ПЗ, яке містить всі необхідні функції. 

Які процеси оптимізує електронний документообіг?

  1. Створення, транспортування, копіювання документів і відповідні канцелярські витрати. Автоматизація цього процесу дозволяє краще використовувати час працівників, оскільки можна надсилати відомості навіть за відсутності працівника на робочому місці, якщо у відправника є відповідні права доступу.
  2. Безпекові заходи. Усі документи зберігаються у внутрішньому електронному архіві, недоступному для осіб без відповідних прав доступу. Це забезпечує конфіденційність та інтегрітет інформації.
  3. Пошук необхідної інформації серед документації компанії. Усе розподілено по теках та дисках. Щоб знайти потрібний документ, можна ввести запит за ключовим словом, датою чи номером об’єкта.
  4. Обмін інформацією із різними підрозділами, філіями, відділами компанії та окремими працівниками. Ознайомлення з наказами службовими записками та задачами в електронному вигляді дозволяє оперативніше приступати до їх виконання.
  5. Вплив на зовнішнє середовище, зокрема на вирубку лісів. Зменшення кількості паперу, який регулярно закупається підприємствами.

 

ТОП-3 задачі для оптимізації та способи їхнього розв’язання

 

Завдання 

Рішення

На що звернути увагу?

Швидкий пошук, створення та збереження документів.

Використання стандартних офісних програм. Збереження інформації в централізованому сховищі. Ним може бути хмара (власна чи надана провайдером) або фізичний сервер компанії.

Інтерфейс сховища повинен бути інтуїтивно зрозумілим, не перевантажений зайвими функціями. Працівники повинні зберігати об’єкти тільки в сховище, а не на власні ПК.

Ефективна взаємодія між системою електронного документообігу та компонентами інформаційної системи.

Грамотна інтеграція обов’язкових програм, зокрема бухгалтерських М.Е.Doc чи 1С-Бухгалтерії та загальної СЕД.

Можливість інтеграції програм повинна бути запланована ще на перших кроках цифровізації документообігу в компанії.

Оперативний зв’язок між працівниками, зокрема різних підрозділів та відділів.

Використання чатів, аудіо та відеомітингів. Великі компанії розробляють корпоративні портали або пульти управління інформацією, документообігом і працівниками, що дозволяє швидко взаємодіяти.

У компанії має бути запроваджена лише одна комунікаційна програма, щоб не виникло плутанини. Важливо використовувати надійне ПЗ, що гарантує конфіденційність.