ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Медики Коломийської ЦРЛ ініціювали першу прес-конференцію

За останній тиждень в одній із Telegram-спільнот з’явився ряд сумнівних «інсайдів» з Коломийської центральної районної лікарні: то мер захворів на COVID-19, то очільник медичної установи відмовився надати коментар одному з регіональних телеканалів. Окрім того, в мережі розголосили персональну інформацію про стан здоров’я кількох медиків лікарні. В зв’язку з цим очільник Коломийської ЦРЛ Андрій Кошкін і заступник головного лікаря Віктор Бойко зустрілися з місцевими журналістами, щоб розставити всі крапки над «і».

Про «спалах» COVID-19

За словами Андрія Кошкіна, в «ковідному» відділенні стаціонару, станом на 20 травня, знаходилося 16 хворих. Із них двоє – ПЛР-позитивні.

«Всього від початку карантину в нас зафіксовано 42 випадки COVID-позитивних пацієнтів, - каже пан Андрій. - Троє осіб померло, 19 одужало. Інші чекають результатів другого тесту ПЛР».

Минулої п’ятниці стало відомо, що результати ПЛР-тестів деяких лікарів ЦРЛ виявилися позитивними. В суботу вранці скликали комісію надзвичайного стану, обстежили контактних, провели заходи дезінфекції та зробили хірургічне відділення повністю недоступним для нових хворих.

Тим часом в об’єднаному відділенні хірургії й урології – 21 хворий. Зараз відділення закрили, а всіх хворих перевели на 5 поверх для продовження лікування.

«Було повністю звільнене крило колишнього гастроентерологічного відділення, - розповідає Віктор Бойко. – Частина хворих перейшла на домашню самоізоляцію, як негативні пацієнти, під спостереження сімейних лікарів».

Від суботи до лабораторій надіслали 70 ПЛР-тестів. Близько 30 негативних результатів уже отримали. Окрім того зробили ще 50 - 60 швидких тестів.

«В понеділок знайшли «нульового» пацієнта відділення, - продовжує Андрій Кошкін. - Він поступив ще 24 квітня. Досі не має жодних симптомів коронавірусу, але швидкі тести двічі підтвердили позитивний результат».

Хворого оглядали всі хірурги й анестезіологи. Протягом місяця медичний персонал наражався на серйозну небезпеку. Проте, зараз вогнище локалізоване.

Троє COVID-позитивних медичних працівників Коломийської ЦРЛ з легкою формою захворювання перебувають на амбулаторному лікуванні, від госпіталізації відмовилися. Вони забезпечені медикаментами та спостерігаються в своїх сімейних лікарів і колег з лікарні.

Чи робитимуть ПЛР-тести в Коломиї

Наразі в області ПЛР-тести роблять тільки в Івано-Франківському лабораторному центрі. Медики Коломиї розглядали можливості придбання необхідної апаратури й для нашої медичної установи. Міський голова висловив готовність виділити на це кошти, однак основна проблема полягає в іншому:

«В нас немає вірусологічної лабораторії та вірусологів, які вміли б працювати на такому обладнанні, - розповідає Андрій Кошкін. - В Івано-Франківську працюють вірусологи навіть з Одеси, бо на те, щоб вивчити своїх спеціалістів, піде не один рік. Але діагностика йде вперед, і, можливо, незабаром ми все ж зможемо робити такі тести на місцях».

Чи забезпечені коломийські медики засобами захисту

За словами Андрія Кошкіна, Коломийська ЦРЛ зараз забезпечена повністю. І мова не тільки про те, щоб захистити медиків у відділенні, але й про запас засобів індивідуального захисту:

«В нас близько 3500 костюмів індивідуального захисту, до 7000 масок і така ж кількість пар рукавиць. Коли ми заходили в цю пандемію, костюмів не було взагалі, а остання закупівля масок відбулася в листопаді минулого року. Ніхто до цього не був готовий».

Існує три зони ризику. Перша зона не вимагає захисних костюмів – достатньо маски, рукавичок і дотримання соціальної дистанції. І попри всю потенційну небезпеку, з якою щодня стикаються лікарі, медсестри та молодший персонал Коломийської ЦРЛ, налаштовані все ж позитивно:

«Ми маємо достатньо засобів захисту завдяки владі та волонтерам, - підкреслює Віктор Бойко. - Ми починали боротьбу з коронавірусом без жодних спеціалізованих засобів захисту, лиш завдяки тому, що пошили волонтери й отримали від благодійного фонду «Покуття». Якщо ми зуміли вистояти тоді, то тепер, маючи все, докладемо зусиль, щоб мобілізуватись і запобігти паніці в місті».

Відтепер такі прес-конференції стануть регулярними: щопонеділка о 12:00 медики розповідатимуть про ситуацію в Коломийській центральній районній лікарні.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

До теми: Четверо лікарів Коломийської ЦРЛ захворіли на коронавірус. ВІДЕО