ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Майже 200 тис українців змінили місце голосування для участі в парламентських виборах

Місце голосування для участі у позачергових парламентських виборах, призначених на 21 липня, змінили вже понад 198,7 тис. українців.

Про це свідчать дані на сайті Державного реєстру виборців, пише Дзеркало медіа.

Так, станом на 13 липня процедурою тимчасової зміни місця голосування скористались 198 тис. 747 українців, з яких 1 тис. 872 особи – з окупованого Росією Криму, 31 тис. 261 – з Донецької області та 15 тис. 565 – з Луганської.

Крім того, активно змінюють місце голосування жителі Києва (15 тис. 247 особа), а також Дніпропетровської (14 тис. 132), Харківської (12 тис. 284), Львівської (11 тис. 232), Одеської (9 тис. 655), Запорізької (7 тис. 392) та Київської (7 тис. 603) областей.

Більшість українців скористалися відповідною процедурою, змінивши місце голосування на Донецьку область – 25 тис. 356 осіб, а також на Київ та Київську область – 21 тис. 863 та 13 тис. 456 осіб відповідно.

Вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за списками, а інша – за мажоритарними округами. У бюлетені з партіями будуть 22 політичні сили. Загалом за депутатське крісло змагатимуться понад п’ять тисяч кандидатів.

Центральна виборча комісія для проведення позачергових виборів у Верховну Раду замовила понад 63 млн бюлетенів, які виготовить “Поліграфічний комбінат “Україна”. Бюлетені розраховані на 31 мільйон виборців. Їх замовили вдвічі більше, бо кожен виборець отримає по два папери – один для голосування за партію, другий – за мажоритарного кандидата.

Крім того, ЦВК спростила механізм тимчасової зміни місця голосування, що з собою треба мати тільки паспорт, аби бути включеним до Реєстру виборців, і на місці заповнити заяву. Складнощі можуть бути лише для людей, які не мають місця реєстрації взагалі.

За статистикою, в Україні таких мешкає понад 980 тисяч. Їх до списку виборців не вносять, але віддати голос вони можуть. Зокрема, можна звернутися до центру обліку бездомних громадян, там буде визначена реєстрація в цьому закладі і можна буде проголосувати. Пам’ятайте, що змінити місце голосування можна до 15 липня.

Читайте також: Хто лідирує у виборчих перегонах на 88 окрузі: результати соцдослідження