ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Мандруй незвіданим Прикарпаттям: Городенка

На сайті Івано-Франківщина Туристична з'явився новий репортаж "ГОРОДЕНКА: "МАГНАТСЬКА СТОЛИЦЯ", підготовлений у рамках проєкту "Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям".
АВТОР: Андрій Костишин
Що варто відвідати у Городенці:

Костел Непорочного зачаття Діви Марії у Городенці

Церква Успіння Пресвятої Богородиці у Городенці

Історичний центр Городенки

Село Михальче

Чернелицький замок

Чернелицька сироварня

Церква св. Косми і Дам'яна у Далешовому

Село Семаківці

Чому Городенка?

У центрі Городенки видніється слоган: «Городенка: до Європи через століття». Важко зрозуміти, що мали на увазі автори. Чи те, що Городенка 100 років назад була прекрасним європейським містечком з басейнами та зонами відпочинку, чи те, що рано чи пізно Городенка виглядатиме не гірше польських Ярослава чи Пшеворська, словацьких Бардеїва чи Левочі, але поки скажу таке: якщо ви вибралися у Городенку, то ви – справжні поціновувачі старовини або фанати-краєзнавці, або вже дуже багато чого бачили на своєму шляху. Якщо ви вибралися «на шашлик» – теж можна, але то вже ближче до Дністра.

Що ж цікавого є у Городенці? Чому сюди варто поїхати та на що розраховувати?

Особисто я їздив у це містечко на початку свого зацікавлення краєзнавством. Мене вабила історія та згадка про творіння найкращого дуету майстрів «архітектор-скульптор» Галичини другої половини XVIII століття – Бернард Меретин та Йоган-Георг Пінзель. Саме до Городенки супроводжував найцікавіші heritage-tours для гостей з США та Канади.

Отож, пропоную розібратися у всьому по черзі.

Історія та минула слава

Перша письмова згадка про містечко, де зараз проживає заледве 9000 населення, датується 1195 роком. Не дивно, що назва походить під слова «город». Навколо та й у самому містечку безліч городів, поля. Одним словом, сільське господарство тут у пріоритеті. І, можливо, ніхто б не знав і не чув ніколи про Городенку, якби не знаменитий рід Потоцьких, який став власником міста у 1599 році. А найвідомішою особистістю був, звісно, Микола Василь Потоцький.