ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийський музей писанки поповнився ще однією срібною монетою. ФОТО

Як і три попередні, четверту монету-писанку подарувала відома мисткиня жіночих прикрас з бісеру, дослідниця народного мистецтва Марія Рипан з Торонто (Канада).

Срібну монету виготовив Королівський канадський монетний двір. На монеті зображено профіль королеви Єлизавети ІІ та пам'ятник українській писанці в канадському місті Вегревілі (провінція Альберта), більшість населення якого українці.



Цей перший у світі пам`ятник писанці зведено 1975 року за проектом українця Павла Цимбалюка й присвячено сторіччю канадської кінної поліції, яка всіляко допомагала першим нашим поселенцям і їхнім нащадкам. З-поміж сотні проектів конкурсна комісія обрала саме пам`ятник велетенської писанки, що символізує мир і безпеку. 

Дизайн монети виконала канадська художниця українського походження Анна Мораш. Монету викарбувано із 31,82 грама чистого срібла, номіналом 20 канадських доларів. Загальний наклад — 5 тисяч штук. 

Пані Марія представила також відеопрезентацію «Писанки Північної Америки», під час якої розповіла про сучасне писанкарство в Канаді і США.



Шановну гостю вітали генеральний директор Національного музею Ярослава Ткачук, начальник управління культури Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк, майстрині й колекціонери Дарія Стасюк і Діана Новак з Кіцманя та широке коло друзів і поціновувачів мистецтва. 



Завершили мистецьку акцію гуцульськими мелодіями у виконанні відомого коломийського скрипаля-віртуоза Івана Арсенича.



АВТОР: Оксана ЯСІНСЬКА

Джерело: Музей писанкового розпису