ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийські тротуари: розкіш чи необхідність

У Коломиї – 106 кілометрів доріг і близько 70 кілометрів тротуарів. Раніше ремонт дороги означав відновлення тільки проїжджого полотна, зараз всі нові дороги без тротуарів завершеними не вважаються, стверджує заступник міського голови з комунальних питань Богдан Федорук.

Найгірша ситуація, як відомо, була на вулиці Січових Стрільців. Ремонт цієї частини міста планують завершити до кінця року. У 2017-ому, коли роботи тільки розпочинали, тендер передбачив 2,5 мільйона гривень, але до сьогодні ціни змінилися. Проте, кошти, яких бракуватиме, планують виділити з бюджету:

–  З лівого боку вулиці, якщо рухатися до вокзалу, тротуар повністю готовий. Зараз ремонтуємо частину попри Коломийський ліцей №10, – каже Богдан Федорук.

Не секрет, що в Коломиї багато поганих тротуарів. Наприклад, на вулиці Мазепи, Карпатській і Петлюри пішохідні частини місцями перекопані, пошкоджені та вже не підлягають ремонту. Потрібно знімати їх повністю та прокладати нові. На вулиці Чехова треба продовжити тротуар до вулиці Петлюри і зробити обочини. А ще – завершити частину тротуарів до вулиці Миколайчука. Окрім того, досі в жахливому стані тротуар, де раніше була «Верховина».

З жовтня, коли на дорогах стихне робота, в планах – понизити бордюрний камінь по всьому місту, щоб зробити комфортним з’їзд з тротуарів людям із обмеженими можливостями та мамам з візочками.

Читайте також: У середмісті продовжують міняти водогін: ризики й перешкоди

 

Нові тротуари нещодавно зробили на вулицях Моцарта і Міцкевича. Ремонт прогулянкової зони на озері і тротуарів на вулиці Чехова – один із наймасштабніших проектів цього року. Навпроти площі Скорботи дорога теж повністю зроблена.

–  Я особисто незадоволений станом тротуарів. У цьому плані в нас ще багато роботи, – переконує Богдан Федорук. – Тротуари потрібні, адже пішоходів більше, ніж водіїв. Але й ті, й інші мають право на комфортне пересування вулицями міста. Над цим питанням ми стабільно працюємо та намагаємося покращити ситуацію. Для нас це – пріоритет. Моя дружина теж ходить з візочком коломийськими вулицями і я розумію, що тротуари – це потреба.

Пан Богдан наголошує, що раніше потрібно було боротися за те, що ремонт тротуарів – така ж необхідність, як і ремонт дороги. Зараз уже нікого переконувати не треба.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА